lördag 25 oktober 2008

Tack för i år

Jag tackar alla Kyrkomötesvänner för ett stimulerande Kyrkomöte.

Jag känner mig fylld av inspiraton och framtidstro. Efter årets möte, faktiskt för första gången, känner jag att det finns ett engagemang och en vilja till utveckling och förnyelse av vår Svenska Kyrka.

Detta kanske inte alltid avspeglas i debatten i plenum, eftersom den till stora delar domineras av några enskilda personer. Men ute i foajen, vid frukosten på hotellet, på vägen hem från Plenum, på denna bloggen och hos bänkkamrater där finns det.

Jag tror att denna bloggen har en positiv effekt. Detta eftersom våra ord finns kvar, vi har möjlighet att komma tillbaka och läsa vad vi skrev om årets möte.. De många orden i plenum faller ner till marken, kanske det är därför de måste sägas så ofta och mycket..?!

Nu laddar vi om, och förbereder oss till nästa år!

fredag 24 oktober 2008

Avslutning

Nu sitter jag på tåget, på väg hem från kyrkomötet. Jag är rätt så trött och hoppas detta inlägg inte blir för veligt på grund av att jag kanske snurrar till saker.

Efter lunchen idag hade kyrkomötet ytterligare ett beslutsplenum. Då tog vi beslut om att kyrkomötet skulle uppdrag åt kyrkostyrelsen att till kyrkomötet 2010 föreslå former för ungas ökade delaktighet i Svenska kyrkan på nationell nivå t.ex. i anslutning till kyrkomötet.

En av POSKs ledamöter försökte få till en lite skarpare skrivning och att slutmeningen istället skulle lyda " främst i anslutning till kyrkomötet". Men så långt ville inte kyrkomötet sträcka sig.

Jag hoppas att det kan bli något bra av detta.

Alla andra ärenden avslog vi. Sen avslutades alltihopa med att vi antog budgeten. Sen var det slut. Vi lämnade in våra namnbrickor, hämtade våra väskor, packade ner alla våra papper, sa hejdå till alla kompisar och så gick vi till Uppsala domkyrka för avslutningsgudstjänst. Men den gudstjänsten kommer jag att recensera separat.

Vad skulle jag vilja säga om årets kyrkomötet? Ja, detta var ett typiskt mellanår. Frågorna som var uppe rörde många olika frågor, det är viktigt att vi får diskutera dem. Men det visst finns det saker som kan stramas upp. Hur vi förbereder ärende, hur demokratin fungerar, hur talartiden fördelas och sånt.

Jag hoppas nu att alla ledamöter i kyrkomötet åker hem och berättar hur kyrkomötet har varit och vad vi har beslutat, i alla sina församlingar och där man sitter förtroendevald. För det tycker jag faktiskt är en av våra stora uppgifter.

Avresa och miljöfrågor i Kyrkomötet

Nu är Kyrkomötet avslutat i plenum, återstår en gudstjänst i Domkyrkan innan hemfärd.

Jag åker hem med tåg till Skåne. Det är ett av mina sätt att bidra till miljön. Därutöver har jag tänkt på följande vad gäller miljöperspektivet i Kyrkomötet...

- Alla engångsmuggar av papper och plast som använts i foajén, fy vilket slöseri! Heja POSK som köpte kåsor till hela gruppen att använda istället!
- Som alternativ till engångsmuggarna kunde man genom Hela världen köpa en vattenflaska, som jag dock inte efter användning kan panta. Glöm alltså inte bort att sortera den rätt!
- Alldeles för få pappersinsamlingar! Fler pappersinsamlingar uppmuntrar och påminner om att sopsortera.
- Många dokument, t ex utskottens betänkanden, inleds med två halva sidor av först sammanfattning och sedan innehållsförteckning. Slå ihop dessa på en sida, när det är möjligt!

Mitt hotell, Uppsala, är sannerligen inga föregångare i miljöfrågor. Här är några exempel:
- Enportionsförpackningar i mängd, både på rummen och i matsalen. Ex. förpackad tvål (använd tvål försvann vid städningen fast den inte var slut), engångstuber med kaviar, småpaket med smörgåsmargarin osv.
- Övernitiskt utbyte av tvål, handdukar, lakan. Flera saker kan man gott få lov att använda så länge man bor på hotellet. Förpackad tvål kan man byta ut till flytande dito (så slipper man kasta så mycket tvål, även om hård tvål visst är bättre ur miljösynpunkt).
- Inför sopstationer på varje våningsplan, så att man har en chans att sortera ut. Kändes hemskt att kasta glas bland restavfall!

Svenska kyrkan är en stor uppdragsgivare på hotellen här i Uppsala, jag tror att man kommer långt med påtryckningar.


Givetvis har vi diskuterat större miljöfrågor, som kan ge rejäla miljövinster, men man måste börja i det lilla och där vara en förebild!

Manligt – kvinnligt

I talarstolen är det övervägande män som syns men på Kyrkomötesbloggen är det mest kvinnor som skriver. Har vi olika sätt att uttrycka oss på? Jag tror det är så.

Beslut i över en timme

I morse samlades vi åter i plenisalen klockan 9.00. En sal som vi lämnade strax efter midnatt.

Efter en kort morgonbön började vi besluta. I över en timme tog vi sedan beslut efter beslut.

Det som då kyrkomötet har beslutat om är
att bifalla motion 2008:51 att ge kyrkostyrelsen i uppdrag i att ta fram ett förslag till ändring i kyrkooordningen så att det blir möjligt för kyrkoråd att till kyrkvärd också välja någon som inte bor inom församlingens gräns.

(Det måste fortfarande vara så att minst två av kyrkovärdarena måste tillhöra kyrkorådet. )

Angående valfrågor har kyrkomötet beslutat med anledning av motion 2008:72 uppdra till kyrkostyrelsen att till kyrkomötet 2009 återkomma med förslag om ändring i kyrkoordning så att vid val till stiftsfullmäktige ska gälla att valbarheten ska vara inskränkt till valkretsen,

Det innebär att en förändring inför valet 2009 inte blir aktuell utan gäller som förut. Det kan först bli aktuellt inför valet 2013.

Vi beslutade vidare att med anledning av motion 2008:19 ge kyrkostyrelsen till känna att utskottet anser att det finns behov av en översyn av kyrkoordning med avseende på ekumeniken. Det handlar om pastorer och diakoner som har en frikyrklig utbildning och vigning och som söker tjänster i Svenska kyrkan.

Kyrkomötet beslutade att bifall motion 2008:81 som ger kyrkostyrelsen i uppdrag att finna former för att främja solenergi i kyrkobyggnader och möjliggöra solceller på kyrktak.
Och motion 2008:91 att uppdra åt kyrkostyrelsen att utreda om det extra utjämningsbidraget kan tas bort ur utjämningssystemet.

Sen kom vi till frågan om Prästlönetillgångarna i Västerås stift. Jag skall inte dra hela den historien. Men kyrkomötet beslutade att kyrkostyrelsen INTE skulle verka för att Västerås stift skall återföra de sålda fastigheterna till sina prästlönetillgångar. Men kyrkstyrelsen får i uppdrag att återkomma till kyrkomötet 2009 med förslag till ändring i kyrkoordningen avseende tillsyn av stiftens förvaltning av prästlönetillgångarna.

När det gäller motionen om Stora Julhandboken (motion 2008:37) så beslutade kyrkomötet att uttala sitt stöd för julprojektet och uppdra åt kyrkostyrelsen att undersöka på vilket sätt de kan stötta projektet.

När det gäller förslaget att inrätta ett Svenska kyrkans miljöpris så var förslagen så otydligt uppställda att det inte gick att ta beslut om dem. Detta kommer upp efter lunch när presidiet har sett över hur förslagen skall ställas mot varandra.

Sen beslutade kyrkomötet att bifalla Motion 2008:69 punkt 3 som innebar ett uppdrag till kyrkostyrelsen att anta en nationell handlingsplan med utvärderingsbara kvalitativa och kvantitativa mål. (det gäller Svenska kyrkans konfirmandarbete).

Sen har kyrkomötet beslutat att bifalla 2008:80 att uppdra åt kyrkostyrelsen att inom Svenska kyrkan initiera reflekterande, kompetenshöjande och identitetsstärkande samtal om innebörden av att vara folkkyrka i vår tid.

Och med anledning av motionen 2008:5 ge kyrkostyrelsen i uppdrag att sammanställa och lyfta fram de erfarenheter som finns i stift och församlingar av landsbygdsarbete.

Sen beslutade kyrkomötet också att bifalla motion 2008:9 om Dansinitiativ i Svenska kyrkan.

Du hittar alla motioner här.

Nu debatterar kyrkomötet frågan om ett Svenska kyrkans ungas kyrkomöte.

Kulturstipendier utdelade

Under den långa debattdagen igår kom ett festligt avbrott strax före middagen. Då delades nämligen Svenska Kyrkans kulturstipendier ut, ackompanjerade av en mycket pampig blåsfanfar. Av 400 ansökningar har 7 projekt tilldelats stipendier på sammanlagt 500 000 kr, och det handlar om allt från film via litteratur till bildkonst och musik. Mer information finns på Svenska Kyrkans hemsida.


Bakre raden fr v Pelle Hybbinette, Christine Floderer, Stefan Klaverdal, Anders Lundgren. Främre raden, Pontus Robertsson, Ann Rosén, Camilla Bergman och Mats Lodén.
Foto: Jim Elfström/IKON

Mansdominerad talarstol

Som mina medbloggare noterat här nedan så är det kvällssession som gäller ikväll, vi har ett gäng frågor kvar trots att klockan närmar sig ordinarie sluttid 22.00.
När man sitter och lyssnar på debatten är det slående hur könsfördelningen i talarstolen ser ut. Antalet män är betydligt större än antalet kvinnor, och om man mäter talartiden så är skillnaden sannolikt ännu större.

Ett av de allra sista besluten som fattades på 2007 års kyrkomöte var att genomföra en jämställdhetsmätning av 2008 års kyrkomöte. Vi har än så länge bara fått veta att mätningen pågår. Jag ser med spänning fram emot resultatet, även om om jag misstänker att det inte kommer vara särskilt uppmuntrande...

Detta inlägg skrevs torsdag kväll c:a 21.45 men pga ett tekniskt fel blev det inte publicerat förrän senare.

torsdag 23 oktober 2008

Midnatt

Torsdagens plenum blev en lång dags färd mot natt. Det är nu midnatt när vi slutar för dagen. Ärendena som kommer sent på kvällen blir inte lika behandlade med både kortare tider för debatten och därtill trötta ledamöter i bänkarna. Eftersom betänkarna varje år tas i samma utskottsordning så blir det ofta samma utskott som blir drabbade av snabbare behandling på sen torsdags kväll. Kyrkomötets presidium kanske till ett annat år skulle ta utskottens betänkande i en annan ordning.

God natt vänner i Kyrkomötet.

23:25

Nu är klockan sent slagen, och antalet ledamöter tunnar ut allt mer.. Presidiet börjar se lite slitet ut..

Rättvise- och fattigbibel

Idag, i samband med att kulturpriserna delades ut, kom bibelsällskapet och presenterade sin rättvise- och fattigbibel. Den skrev jag om här.

De delade sedan ut bibeln till presidiet och alla biskoparna skulle få en. Sen meddelades att det fanns 80 biblar ute i trapphallen. De som inte fick någon gratis kunde köpa den vid ett senare tillfälle.

Detta var nog den praktiska tillämpningen av hur rättvisa fungerar i världen. Några som har särskilda platser eller är snabba får gratis, de andra får betala för att få.

Jag var snabb…

Fortfarande kvar…

Vi håller fortfarande på. Klockan är 22.41. Och presidiet har dragit ner talartiden ytterligare…

Debattproblem

Klockan är 22.40 och än är det lång tid kvar innan alla talare har fått säga sitt. Som en fortsättning på Carina Etander Rimborgs inlägg kan jag meddela att även det andra anförandet nu har fått stryka på foten för att vi inte ska behöva sitta här hela natten. Jag inser liksom hon det nödvändiga i detta beslut i det här läget, men rent principiellt tycker jag att det är ett stort problem att det blir så här. Som det nu ser ut så kan beslutet i ett ärende komma att bero av när det kommer upp till debatt. Här vilar ett stort ansvar på presidiet, som med all sin erfarenhet i bagaget bör vara medvetet om att det är en debattglad samling människor som sitter i plenisalen. Debatten är nödvändig för demokratin, men presidiet måste vara hårdare och sätta streck i debatter som inte kommer längre utan tillåts ta alltför mycket tid i anspråk på bekostnad av andra ärenden.

Kvällsittning och demokrati

Nu är klockan strax efter 20.00 och vi har börjar vår långa kvälls-sittning. Vi har en diger föredragningslista kvar att klara av. 97 talare har anmält sig i förväg = 5 timmar taltid. Tja, du får göra uträkning själv.

Presidiet har uppmanat ledamöterna att verkligen fundera över om man behöver säga det man har tänkt att säga. Och i morse tog man bort möjligheten till en andra replik. Och nu har man sänkt taltiden från fem minuter till fyra minuter och andra anförandet från fyra till tre.

Detta kan tyckas verka klokt inför den situation som vi har just nu. MEN - jag är inte riktigt förtjust i att presidiet hela tiden försöker få ledamöterna att tala kortare tid i talarstolen. Det känns inte så bra för den demokratiska processen. Sen är det givetvis så att talarstolen används olika mycket av olika människor.

Vi har just haft en stunds rast där kyrkomötet bjöds på buffé för att fira de kulturstipendiater som är utsedda av Svenska kyrkans kulturråd. Och andra vice ordförande Karin Perers talade så vackert om kultur så nu borde det väl inte vara några problem att flytta kyrkomötet till Göteborg eller byta vecka så att kyrkomötet inte krockar med Bok och biblioteksmässan i Göteborg. Där Svenska kyrkan är en av de största deltagarna med sin "Se människan"-scenen.

Lång dags färd mot natt...

Ordförande meddelade just att det finns 96 talare anmälda - och klockan är strax efter åtta på kvällen... Fem timmar tar det om alla utnyttjar sin debattid - och det brukar komma till debattörer efter hand, också.

Dagen började med beslut i de ärenden som debatterades igår. Bland dem kan man nämna att KM beslutade att uppdra åt Kyrkostyrelsen att ta fram nyöversättningar av trosbekännelserna. Men inte redan till första advent nästa år, som motionären föreslagit. Ett förslag om friare församlingstillhörighet - ett ärende som kommer upp allt oftare, och snart kommer att resultera i något - avslogs. Den låååånga debatten om icke-territoriella församlingar igår, hade faktiskt resultat! En motion bifölls (!) trots att utskottet föreslagit avslag: i fortsättningen blir det möjligt för alla finsktalande i Stockholms stift att tillhöra Finska församlingen i Stockholm, inte som tidigare bara de som är bosatta i Stockholms kommun.

Beslut fattades i ett par ÖKA-motioner: Förslaget om att införa en ordning för gudstjänst med förnyelse av vigsellöftena avslogs. Även motionen som föreslog att läsningen av Matt 19:4-6 i vigselgudstjänstordningen skulle bli fakultativ från och med nu, avslogs. (Men den kom alltså med bland beslutsförslagen, vilket var osäkert, som jag skrev igår.) Fast jag råkar veta att det nog ändå kommer att bli så i förslaget till reviderad kyrkohandbok som kommer - tja, om några år. För sent för att Svenska kyrkan ska hinna ge rätt signaler under den debatt om äktenskapet som pågår, och som kommer att bli ännu intensivare när regeringen lägger sin proposition (?) om könsneutral äktenskapslag.

I dagens debatt - som alltså pågår för fullt, och som sänds med intern-tv till datarbetsrummet, där jag sitter just nu - fanns en annan ÖKA-motion: om hur man ska göra för att garantera att det finns en präst med när ett kyrkoråd diskuterar tillsättning av ny kyrkoherde. Den gamla kyrkoherden brukar ofta avstå från att vara med vid kyrkorådssammanträdet då, eller också har hon redan lämnat och ersatts av en vikarie - som ofta är en av församlingarnas komministrar, kanske t o m en som själv sökt kyrkoherdetjänsten....

Vi diskuterade också en ÖKA-motion om hur man ska göra med konfirmationsersättning (dvs ersättning mellan församlingar när man går och läser någon annan stans än där man bor). Som det nu är, utgår inte sådan ersättning om konfirmanden avbryter läsningen, och väljer att inte vara med på själva konfirmantionsgudstjänsten.

Det finns några motioner om valfrågor: Flera små nomineringsgrupper har motionerat om att valsedlarna i valet till kyrkomöte och stiftsfullmäktige ska skickas direkt till valnämnderna runt om i landet. Nu skickas de till nomineringsgrupperna, som alltså måste packetera om dem och skicka ut dem en gång till. Ingen vidare resurshushållning, vare sig med miljö, pengar eller arbetskraft. Men en ännu viktigare motion handlar om valet till stiftsfullmäktige. Där vill utskottet att man ska bo i valkretsen - som ofta = kontraktet - för att få ställa upp i valet. I ÖKA anser vi att det är ett hot mot demokratin, och skulle göra det omöjligt för många små grupper att ställa upp i stiftsvalen - och därmed kan de som sympatiserar med dessa gruppers program inte göra sin röst hörd. En utarmning av stiftsfullmäktige, som blir mindre representativt för kyrkans medlemmar.

Någon sa i en debatt att det ofta brukar sägas att församlingen är kyrkans bas. Det låter bra - men nog är det väl medlemmen vi i första hand måste utforma valsystem och annat för?

Spännande samtal om kvinnors ledarskap i kyrkan

Jag och ett antal andra ledamöter ägnade lunchen åt ett panelsamtal ordnat av fackförbundet KyrkA tillsammans med Forum för prästvigda kvinnor i Svenska kyrkan. I panelen fanns såväl företrädare för Forum, facket, Församlingsförbundet, en forskare samt Ärkebiskopen. Många intressanta tankar kom fram angående det faktum att en väldigt liten del av kyrkoherdarna (och andra chefer i Svenska Kyrkan) är kvinnor trots att andelen kvinnor som är präster ökar stadigt och nu närmar sig 40%.

Jag tycker att det är en central framtidsfråga, och jag tror liksom kyrkoherden i Orsa, Anna Björk, framförde under seminariet, att frgåan om huruvida kvinnor får vara präster har stått i vägen för många andra viktiga jämställdhetsfrågor. Idag har vi - sen rätt lång tid tillbaka - lagt frågan om kvinnliga präster bakom oss, men med så mycket fokus på den glömmer vi att det finns många andra viktiga frågor kvar. Jag tror att det faktum att så få kvinnor är kyrkoherdar inte i särskilt hög grad beror på teologiska frågor, utan snarare samma strukturer som genomsyrar vårt samhälle och andra liknande organisationer. Det faktum att vi omedvetet tillskriver män och kvinnor olika egenskaper, fasta och inte så konstruktiva bilder av hur en chef ser ut, en oreflekterad syn på vad kompetens är o.s.v.

Många bra förslag lyftes på seminariet, och det viktigaste var ett av de första som nämndes: mer komeptens i rekryteringsprocesserna. Stöd och kunskap från stiften till församlingarna vid kyrkoherdetillsättningar, medveten rekrytering till förberedande kyrkoherdeutbildning och tydligare och mer reflektrade kravprofiler och bild av vilken kyrkoherde man söker i församlingarna.

Kyrkomötets arbetsform - är det utvecklingsorienterat?

Jag återger här för alla bloggläsare lite från min spaning (i politiken skulle man kanske kalla det för reflektion, men här kallar jag det spaning) från avbytarbänken i Organisationsutskottet.

Om man i mer sportsliga termer ska försöka sig på att förklara processen runt hur vi politiker jobbar med utvecklingen av Svenska Kyrkan.. Så kan jag bara säga så här från avbytarbänken att jag deltar inte i matchen överhuvudtaget.. Den spelas någon annanstans. I en utredning, där ett fåtal personer stänger in sig i ett rum, oftast under flera år. Så, jag kan i praktiken sitta i Kyrkomötet en hel mandatperiod utan att fatta några beslut..

Varför säger jag så? Jo..

De första åren i Organisationsutskottet avslog vi en massa bra idéer med hänsyn av att dessa frågor med hänsyn till arbetet i Demokratiutredningen, så fick vi en urladdning förra året och nu har vi en ny utredning, STRUKTUR utredningen.. I år avslår vi konkreta förslag för utveckling med hänsyn till den nya utredningen. Jaha? Slutsatsen blir att jag skriver en motion om att förlänga mandatperioderna, så att man iallafall får vara med och fatta beslut någon gång..

Min reflektion är att kyrkans regelverk istället borde utgöra spelregler (med sportig ton..) där regelverket stöder en utvecklingsprocess, prövar nya ideeer utifrån lokala behov och förutsättningar, utvärderar och sen formeleras in i regelverket. Ganska modern form av utveckling.

Utvecklingen måste bygga på ett underifrånperspektiv, med tillit och förtroende för att människor som känner tillhörighet till sin kyrka, verkar för sin kyrkas bästa.

Med andra ord; släpp taget om hörnstolpen och kom in i matchen..

Klädrapport

Läser i Nannas blogg att hon gjort en klädspaning på kyrkomötet. Den var träffande och roligt tycker jag.
Läs spaningen här.

Bacon och ägg

Jag vaknade återigen med lukten av bacon i ägg i näsan från hotellets frukostbord. Ute strilar solen genom grenverken i Linnés trädgård.

Idag har vi en lång, lång dag framför oss av beslut och diskussioner.

onsdag 22 oktober 2008

Utredningsinflation

Det är sent, och morgondagen lär kräva all energi som går att uppamma med tanke på hur mycket efter vi är i tidsschemat, men innan jag går och lägger mig måste jag ändå skriva att ett av dagens bästa debattinlägg kom från Maria Abrahamson, Göteborgs stift. Under debatten om friare församlingstillhörighet menade hon att vi är många kyrkomötesledamöter som inte är med i den match som pågår någon annanstans, "i ett slutet rum". Med den bilden ville hon visa på det faktum att många av de goda motioner som kommer upp i plenum aldrig kan bifallas därför att frågan det gäller kan hänföras till en pågående utredning, eller till en utredning som snart ska påbörjas, eller... Poängen var att vi inte kan skjuta ärenden framför oss i all oändlighet, utan att vi någon gång måste kunna fatta beslut i frågor utan att behöva invänta det eviga utredandet. Jag kan inte annat än instämma.

En välbehövd debatt

I dag diskuterade vi väl i ungefär 3 timmar om frågor som rör frågan om fri församlingstillhörighet på olika sätt. Det är verkligen en signal att det är dags att börja snacka om dessa frågor på allvar.
Men, man måste börja någonstans!

Upprörd blev jag att vi hastade igenom en viktig motion om Den kyrkliga rättsordningen.
Det kan inte vara roligt att vara motionär och få sin motion behandlad när alla är trötta ochvill gå hem och äta! Det hade helt klart varit bättre att sätta streck i debatten tidigare.

Sova gott

Det har sina fördelar att vara kyrkomötesledamot bosatt i Uppsala. Skönt att få sova i sin egen säng, och att åtminstone hinna se en glimt av familjen tidigt på morgnarna (vid hemkomsten på kvällen sover de redan). Dessutom är det trevligt att få en anledning att gå på restaurang i sin egen stad, det brukar annars inte bli så ofta. Efter dagens minst sagt långa förhandlingar behövdes energitillskott, och hela min grupp gjorde sällskap. Vi är ju inte så många, och därför håller vi ihop och kan träffas allihopa till lunch och middag. Skönt att få runda av dagen med att prata lite strunt - för det gör vi naturligtvis aldrig under sammanträdestid. ;)

Idag lockade debatten om hur församlingstillhörigheten ska lösas för finsktalande i Stockholm till ett osannolikt stort antal inlägg. Frågorna om fri församlingstillhörighet och icke-territoriella församlingar är generellt väldigt viktiga för framtiden - men jag håller med Caroline Krook som påpekade att just detta egentligen var en fråga för Stockholms stift, och inte för Kyrkomötet.

Några ÖKA-motioner har behandlats idag, bl a ett par förslag till ändring/komplettering av Kyrkohandboken. Tyvärr hade vi fått dåliga råd från kyrkokansliet, och motionernas ärenden riskerar nu att begravas i det pågående arbetet med översyn av Kyrkohandboken - ingen vet när det arbetet blir klart. Jag själv formulerade därför ett "under överläggningarna framlagt förslag", som det heter. Innebörden är att göra läsningen av Matt 19:4-6 fakultativ (valfri) i vigselgudstjänsten. Det är stället där Jesus säger att Skaparen från början gjorde människorna till man och kvinna, och att en man därför ska lämna sin far och sin mor för att leva med sin hustru. Det är det enda bibelord som är obligatoriskt vid vigsel - trots att det dels skildrar en ordning som numera knappast någonsin förekommer, dels ger associationen att Svenska kyrkan menar att bara man och kvinna får leva tillsammans! Så är det ju inte, kyrkan erkänner registrerat partnerskap som likställt med vigsel. Men en nitisk POSK-are försökte sätta käppar i hjulet genom att hävda att mitt förslag inte kan tas upp, av formella skäl, och först imorgon blir det klart om Kyrkomötet får möjlighet att ta ställning till förslaget eller inte.
Håhåjaja.

Långbänk?

Nu avslutas diskussionen om icke-territoriella församlingar, vilken dels handlar om Finska församlingen i Stockholm, dels om hur arbetet bland språkliga minoriteter ska organiseras. Betänkandet det handlar om är O 2008:02. Något oväntat har det blivit en lång debatt som hållet på i över en timme, detta efter att flera debatter om Gudstjänstutskottens betänkanden också blivit väldigt långa, och nu ligger vi långt efter tidsplan. Frågan är om det blir förlängt arbete ikväll eller nattmangling imorgon...

Gudtjänstbank

I debatten idag har det efterlysts en gudstjänstbank.

En sådan finns redan, om än gömd och glömd på Svenska kyrkans webbplats

http://svenskakyrkan.se/gudstjanstbanken/

Varför måste vi alltid vara så historielösa? Varför kan vi inte använda oss av sådant som har gjort förut och bygga vidare på det? Det tycker jag händer om och om igen. Skärpning!

Debatten pågår

Debatten pågår för fullt i universitetsaulan, men jag följer den just nu via tv uppe i ledamöternas arbetsrum. Ibland behöver man helt enkelt en paus. Det är just nu gudstjänstutskottets betänkanden som debatteras, och många intressanta tankar förs fram i talarstolen. Jag kan dock inte låta bli att tycka att det då och då blir ganska tröttsamt att höra den attityd som vissa talare har. Jag skulle önska att debatten kunde föras på ett sätt där sakfrågan får stå i centrum och där raljanta och nedlåtande tonfall undviks.

Många vill vara med…

I trapphallen utanför plenumsalen finns det möjlighet för ledamöterna att gå och ta en fika och eventuellt prata om ärenden. I hallen finns TV-skärmar så man kan följa med i debatten även om man inte är i plenisalen.

I trapphallen finns det flera utställare som vill vara med och ge ledamötena information om sin verksamhet. Så här många tror jag aldrig det har varit förut. Det är knappt vi får plats vi ledamöter.

Där är EFS (Evangeliska Fosterlands Stiftelsen), Hela jorden (fd Lutherhjälpen och SKM), Sensus, Följeslagsprogrammet i Palestina som drivs av SKR (Sveriges Kristna Råd), Interfaith Climate Summit Uppsala (miljömötet som Ärkebiskopen bjudit in till i november), KyrkA, Stiftsgården Stjärnholm, Finansenheten på kyrkokansliet, Verbum, Volontäråret, Svenska kyrkans Unga, Svenska kyrkans kanslistöd.

Det är rena månglarna i templet. Men samtidigt är det bra att utnyttja möjligheten att få lära känna olika delar av vår Svenska kyrka.

Budgetdebatten

Nu har vi just avslutat vår första diskussion som handlade om budgetutskottets betänkande om rambudgeten.

Budgetutskottet går i stort på kyrkostyrelsens skrivelse när det gäller budgeten. Men de föreslår också bifall till två motioner. Varav jag faktiskt missat den ena när jag gjorde min sammanställning. (pinsamt!)

Den ena motionen handlade om att göra grönt bokslut. Den andra motionen handlade om att be kyrkostyrelsen göra en utredning för att undersöka hur Svenska kyrkan kan klimatkompensera flygresor som görs inom Svenska kyrkans ram.

Detta blev det faktiskt diskussion om. Dag Sandahl (Frimodig kyrka) tyckte att det var hyckleri att bara klimatkompensera. Han tyckte att antingen så var flygresor OK eller så skulle vi ställa krav på resealternativ som var miljövänliga. Att göra flygresor som inte är miljövänliga och sen kompensera detta med pengar - det var att göra avlat och stämmer inte med Luthers tradition.

Från POSK var Bertil Persson uppe och talade för sin motion, om det allmänna utjämningsbidraget, där det finns en reservation i utskottet som han stödde. Idag regleras storleken på det allmäna utjämnningsbidraget i kyrkoordningen. Detta vill Bertil Persson och hans medmotionär ändra på. Reservationen stödde detta.

Eric Muhl (ÖKA) undrade över de 200 miljoner som kyrkomötet delar ut till församlingarna i extra bidrag. Det har skett under två år hittills. Första året gick pengarna till stiften som fick hantera detta, andra året gick de direkt till församlingarna. Även under 2009 och 2010 ligger det förslag på en liknande utdelning direkt till församlingarna. Pengarna är tänkta att användas för strategisk åtgärder när det gäller verksamheten. Eric efterlyste en återkoppling hur det har gått med de strategiska besluten i församlingarna. Marianne Kronberg (m) som är ordförande i budgetutskottet svarade att man har ett stort förtroende för församlingarna och den lokala nivån. Då undrade Eric var förtroendet fanns för stiften som faktiskt har det pastorala ansvaret i stiften.

Nu är det diskussion om gudstjänstutskottet betänkande.

Idag skall vi börja med ärendena

Igår hade vi bara frågedebatt. Det var intressant. Det blottade många frågor och funderingar som är viktiga att hålla levande.
Läs alla frågor här.
Läs alla svaren här.
Frågedebatten höll på tre timmar. Vi hade tjugo frågor.

Under detta kyrkomötet kommer det att göras en jämställdhetsmätning. Antagligen kommer det att räknas hur mycket tid som används i talarstolen av kvinnor och män som en del av detta. Men exakt hur mätningen i stort kommer att gå till vet vi inte ännu. Det skall bli spännande att se hur detta skall gå till och vad resultatet kommer att bli.

Idag skall vi börja diskutera betänkanden. Vi börjar med budgetutskottet, sen kommer gudstjänst och sedan organisation. Vi får se hur långt vi hinner idag. Vi skall hålla på till 19.00.

Följ Kyrkomötet live..

Här kan du följa mötet live..

tisdag 21 oktober 2008

Frågedebatten

Frågedebatten, som är inledningen på denna sessions diskussioner i plenum, kommer nog att dra ut på tiden.. Hoppas inte att det blir allt för uttdraget, kl. 18:00 är programmet slut för dagen.

Risken är stor att det kommer att dra ut på tiden, för det är många intressanta och tankeväckande frågor.

Men, sen gäller det att snabba på.. alla vi Kyrkomötesledamöter måste rassla iväg till hotellet och svida om inför kvällens traditionsenliga Stiftsmiddag.

Själv tillhör jag Göteborgs Stift, och vi fick en fin upplevelse på förra årets stiftsmiddag.. En av våra kyrkomötesledamöter visade oanade talanger inom opera. Oförglömligt. Ska bli spännande att se om det blir samma sak iår..?

Jag tror inte att kvällen blir så sen, många har startat tidigt..

Rättvis bibel

Läser i tidningen Dagen att vi under kyrkomötet skall få en bibel med texter som rör rättvisa där texterna är rödmärkta. Det skall bli spännande att se. Jag har inte sett den bibeln förut. Bibeln är på engelska och det diskuteras tydligen om den även skall komma på svenska.

Kanske kan det komma en recension senare i veckan. Bibeln skall tydligen delas ut på torsdag kväll.

Svenska kyrkans webbplats

Det har pågått en debatt om Svenska kyrkans webbplats. En artikel i Dagen skriver om att många Svenska kyrkans församlingar väljer att inte tillhöra den officiella webbplatsen.

Det är också många av frågorna i dagens frågedebatt som kommer att handla om webbplatsen och informationsavdelningen. (hitta frågorna här!)

Emanuel Karlsten har på sin blogg (Dagen) gjort en recension av samfundens webbplatser. Så här skriver han om Svenska kyrkans webbplats.

Svenska kyrkan http://www.svenskakyrkan.se Betyg: 2

Ett själlöst konsultarbete. Överarbetad där informationen helt drunknar. Konstiga menyrubriker. Svårt att hitta kontaktuppgifter, och dubbla navigeringsmenyer. Att Sveriges rikaste samfund gjort en så obegriplig sida övergår allt mitt förstånd.

Jag tycker det skall bli mycket intressant att se vad kyrkostyrelsen svara på de frågor som rör webbplatsen och informationsavdelningen.

Återigen kan jag bara säga att jag tror att den medieutredning som jag har motionerat om har hög prioritet. Läs motionen här och betänkandet här. Jag kommer att föreslå att min motion skall beviljas.

Sen ankomst

Kyrkomötesledamöterna börjar samlas i Uppsala, men själv kommer jag inte dit förrän ikväll. jag är på konferens i Köpenhamn, och lite märkligt känns det att komma in mitt i imorgon bitti men peppad är jag ändå. Ska ägna tågresan ikväll åt att noggrant gå igenom handlingarna och planera inlägg till Kyrkomötesbloggen :-).

måndag 20 oktober 2008

Nu börjar vi snart igen

Nu börjar ledamöterna droppa in en efter en. Några har haft möten av olika slag idag. De flesta anländer i morgon. 10.30 börjar gruppmötena och klockan 15 drar kyrkomötet igång. Vi börjar med frågedebatt. Här hittar du alla 20 frågorna.

Frågedebatten går till på det viset att ledamoten har fått lämna in en fråga i förväg. Sen har kyrkostyrelsen haft uppe dessa idag och skrivit svar på frågorna. När den frågande ledamoten fått svar på sin fråga är det fritt fram för vem som helst av ledamöterna i kyrkomötet att fråga om det är något man undrar över i ämnet.

När frågedebatten är avklarad kommer alla de skriftliga svaren att läggas ut på webben.

Under hela veckan finns det möjlighet att följa med allt som kyrkomötet gör genom att du kan se kyrkomötet live. Då går du in här.

Dags igen!

Nu slog jag igen resväskan, imorgon kl. 05:08 rullar tåget ut från Göteborgs Central mot Uppsala.

I bagaget har jag en hel del funderingar, några förberedelser och en god portion engagemang.. På något särskilt vis delas året numera in i tre perioder; Perioden före, mellan och efter Kyrkomötet.

Jag ser fram mot att träffas igen.

lördag 18 oktober 2008

91 blev 9

Nu har jag äntligen lyckats ta mig igenom, om ej så grundligt som man kunde önska, så åtminstone ögnat, alla betänkanden som vi skall hantera nästa vecka på kyrkomötet.

Från 91 motioner har det blivit drygt 70 betänkanden. Av dessa har de allra flesta föreslagits avslag på. Nio har av någon anledning föreslagits att de skall godkännas eller beviljas. Sen finns det också en del motioner där utskottet har föreslagit att kyrkomötet skall ge kyrkostyrelsen "till känna". Alltså i princip "det gick inte att säga ja till motionen, men idén kan vara bra, så fundera på detta, eller se åtminstone att vi tyckte det var intressant".

I ärlighetens namn så får jag väl också säga att väldigt många motioner är liknande motioner som vi har haft ganska nyss. De fick avslag då också, men motionärerna försöker oftast hitta en ny vinkling så att kyrkomötet skall bevilja förslaget. Eller så är det ett förslag som handlar om något som redan är på gång, eller under utredning. Då avslås motionen också.

Vilka nio motioner har då klarat nålsögat?

Mycket kort och sammanfattande:

Det föreslås att det skall upprättas en handlingsplan för konfirmandarbete (kyrkolivsutskottet)
Det skall göras en inomkyrklig reflektion om vad folkkyrka är (kyrkolivsutskottet)
Det skall göras en sammanställning om dans i Svenska kyrkan (kyrkolivsutskottet)
Det skall upprättas ett grönt bokslut (budgetutskottet)
Samarbete och intensifiera arbetet kring flyktingfrågor (ekumenikutskottet)
Nyöversättning av trosbekännelserna (gudstjänstutskottet)
Kyrkvärdar skall få väljas från annan församling (organisationsutskottet)
Utreda om solenergi (ekonomi- och egendomsutskottet)
Ta bort extra utjämningsbidrag (ekonomi- och egendomsutskottet)

Min egen motion, om att göra en ny medieutredning, föll alltså inte i god jord utan där är föreslagit avslag. Men jag kommer att plädera för den i alla fall. Jag tror att kyrkan behöver den utredningen oavsett vad som görs just nu - eller kanske snarare på grund av allt det som görs just nu inom medie- och kommunikation på kyrkokansliet.

Du hittar alla motioner och alla betänkanden på kyrkomötets webbplats. Där kan man också följa kyrkomötet "live" nästa vecka när de är webbsändningar från plenum

onsdag 8 oktober 2008

Diger skörd

Så har årets skörd av betänkanden landat på dörrmattan, eller i mitt fall fastnat i brevinkastet eftersom det var en diger lunta. Nu återstår bara att läsa, läsa och läsa för att kunna fatta väl genomtänkta beslut om en dryg vecka.

lördag 4 oktober 2008

Kul i talarstolen

Nu är även jag med på Kyrkomötesbloggen. Jag är bänk nr 86 med namnet Stig-Göran Fransson från Växjö stift och tillhör nomineringsgruppen Centerpartiet.

Nu väntar vi ledamöter i Kyrkomötet på att från Kyrkokansliet få utskottens alla betänkanden så vi kan läsa på och fundera på inläggen i plenum nästa kyrkomötesvecka.

I mitt utskott, Kyrkorättsutskottet, hade vi längsta diskussionen om motionen de ungas Kyrkomöte. Hur ger vi de unga möjlighet till inflytande?

Jag är inte säker på att det bästa sättet för ungdomarnas inflytande är deltagande i formella beslutsorgan. Kyrkans demokratiska struktur, som är viktig, tilltalar inte de flesta ungdomars förväntan på snabba beslut.

Ungdomars inflytande kanske sker bättre, på lokalplanet, om kyrkorådets ordförande ett par gånger om året sätter sig mitt i ungdomsgruppen och samtalar om ungdomarnas önskemål och förväntningar.

För att nästa kyrkomötesvecka inte skall bli för tråkig så hoppas jag från talarstolen inte behöva höra långa upprepningar på sådant som tidigare sagts. Kanske bilden från Kalles elaka bildblogg kan vara en vägledning.