tisdag 25 augusti 2009

POSK har lämnat in flest motioner!

Till årets kyrkomöte har det skickats in 95 motioner. Den första och sista motionen (nummer 1 och nummer 95) är inlämnade av samma person, Ola Isaksson, POSK.
Nu har äntligen motionerna lagts upp på webben och du hittar alla motionerna här>>

Vill du läsa bara POSK-motionerna går du till vår webbplats här>>

Jag har gjort en sammanställning av hur fördelningen ser ut bland antal motioner i de olika nomineringsgrupperna. Några motioner är skrivna av flera nomineringsgrupper tillsammans - därför blir slutsumman inte 95.

Kanske är det så att många passar på att skicka in en motion när det är "sista chansen" på mandatperioden. Jag tror till exempel aldrig jag har sett så många socialdemokratiska motioner förut.

20 motioner är skrivna av POSKare.
13 motioner är skrivna av Frimodig kyrka.
12 motioner är skrivna av (S) Socialdemokraterna.
10 motioner är skrivna av .kr (kristdemokraterna)
9 motioner är skrivna av FISK (folkpartister i Svenska kyrkan)
9 motioner är skrivna av C (Centern)
7 motioner är skrivna av M (moderater)
7 motioner är skrivna av ÖKA (Öppen kyrka för alla)
7 motioner är skrivna av Mp (Miljöpartier)
6 motioner är skrivna av Sd (Sverigedemokraterna)
2 motioner är skrivna av ViSK (vänstern i Svenska kyrkan)
1 motion är skriven av KySv (Kyrklig samverkan på Gotland)

tisdag 4 augusti 2009

POSK och internet


Fler motioner till hösten kyrkomöte handlar om internet. Bland annat en från Per Lindberg (POSK) som vill att Svenska kyrkan skall ha en interaktiv mötesplats som är icke kommersiell. Detta kan man läsa bland annat i Kyrkans tidning.

Du kan också höra ett inslag från Sveriges radio.

Svenska kyrkan finns idag på internet. De har en egen webbplats. De finns på Twitter och även på Facebook. Ingen av de två sistnämnda är dock särskilt uppdaterade. Bibelsajten och liknande webbplatser tar också upp frågor om tro, bibel och religion.

Men jag håller helt med motionärerna. Självklart skall Svenska kyrkan också finns på de arenor där människorna är. Och just nu är många, många ute på internet. (OBS! Detta kan dock ALDRIG ersätta mötet med en människa, ansikte mot ansikte!)

Sen tror inte jag att vi kommer att hitta en koncept som alla gillar! Det kommer alltid att vara någon som tycker det är fel ställe, inriktning eller budskap. Men om vi inte begränsar oss utan finns på många ställen så lyckas vi nog ändå nå några av dem vi aldrig träffar i gudstjänsterna eller annan verksamhet i församlingarna.

I tidningen Dagen hittar jag en artikel om en katolsk präst som varnar för Facebook , eftersom han anser att det kan driva unga människor till självmord. Och för inte så länge sedan var den stora nyheten att Svenska kyrkan skulle var med och utveckla ett dataspel om gamla testamentet.

POSK skriver i sitt handlingsprogram:
POSK menar att det är nödvändigt att prioritera barn och ungdomar. Unga människor behöver mötas av vuxna som är närvarande där ungdomarna befinner sig, till exempel i skolan eller i gemenskapen på internet.