torsdag 29 juli 2010

Kyrkomötets motioner hittar du här

Nu finns alla motioner till kyrkomötet tillgängliga. De ligger inte på kyrkomötets webbsida, men du hitta dem på Svenska kyrkans pressrum. Där finns alla motioner att ladda ner som pdf.

Förhoppningsvis kommer de att läggas upp på kyrkomötes webbsida så fort som möjligt, då hittar du dem här>>
Nu finns de som sagt på pressrummet - det hittar du här>>

Tidningen Dagen har skrivit om motionerna här>>
Kyrkans Tidning har skrivit om motionerna här>>

onsdag 28 juli 2010

Västerås samfällda kyrkofullmäktige

Efter kyrkovalet 20 september 2009 fördelades platserna i samfällda kyrkofullmäktige i Västerås med att POSK fick 23 mandat av de sammanlagt 45 mandaten. Allt enligt reglerna i kyrkoordningen. Se resultatet här>>

Mot detta har (S), (C) och (Fisk) reagerat och tillsammans enligt vlt.se skrivit en motion där de yrkar på en ändring av kyrkoordningen. Även tidningen broderskap skriver om detta här>>
”När ett väljarstöd på över 61 procent inte räcker till majoritet i en samfällighets kyrkofullmäktige är det rimligt att kyrkostyrelsen ser över det nuvarande regelverket inför 2013 års kyrkoval”, skriver Kerstin Björk (S), Tomas Jansson (FISK/Folkpartister i Svenska kyrkan) och Lennart Kjellin (C) i en motion till kyrkomötet, Svenska kyrkans egen riksdag.
Ingemar Egelstedt, ordförande i POSK i Västerås svarar på kritiken här:
S+M+C+FiSK i Västerås har till kyrkomötet skickat in en motion om att få tillstånd utjämningsmandat i val till Samfällda kyrkofullmäktige. Anledningen är att POSK i det valet fick knappt 40 procent av de totala rösterna och ändå 23 mandat av 45, det vill säga, egen majoritet.

Samfälligheten bildades för att ta hand om vissa delar av församlingarnas uppgifter som är rationellt att hantera gemensamt: ekonomi, personal, fastigheter, begravningsväsende, IT. Man kan säga att samfälligheten utför sina uppgifter åt församlingarna, det vill säga, församlingarna är uppdragsgivare. Det finns elva församlingar i Västerås. Tre församlingar bildar ett pastorat.

Det känns naturligt att Samfällda kyrkofullmäktige speglar styrkeförhållandena i församlingarna och att dessa finns representerade i fullmäktige. POSK-gruppen har flest röster i Barkarös, Domkyrkos- Lundbys-, Skerike-Gideonsbergs-, Norrbos- och Önstas församlingar. I några finns andra samlade grupperingar. Utan tvekan är POSK i Västerås den dominerande nomineringsgruppen i Västerås, vilket naturligen också skall speglas i resultatet. Valkretsindelningen gör också att den största gruppen får en viss överrepresentation.

S+M+C+FiSK gick till val var och en för sig men efter valet gick de samman och vill räkna sig som en grupp. Som valsystemet fungerar med många valkretsar får en mindre grupp färre mandat än i förhållande till sin andel än en större grupp.

Nu vill dessa partiet få till något slags utjämningsmandat för att klara sig runt konsekvenserna av att uppträda olika före och efter valet. Det låter märkligt. I stället kanske man borde fundera kring på hur den framtida strukturen skall vara för att göra valet mer ”rättvist” i ett demokratiskt perspektiv.

Det finns en del tankar i den strukturutredning som nu haft ute sitt diskussionsmaterial och kommer med en remiss nästa år. Det finns också en möjlighet att fundera kring justeringar i den nuvarande strukturen i Västerås. Sedan går det också att fundera kring vem man kan tänka sig att samverka med framöver och tala om det innan valet.


För POSK, Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan i Västerås
Ingemar Egelstedt Ordförande

Motionstiden till kyrkomötet är över

Tisdag 27 juli kl 16.00 var det motionsstopp till 2010 års kyrkomöte. Förhoppningsvis kommer alla motionerna att finnas på kyrkomötets webbsida inom kort. Du kan i så fall hitta dem här>>

Vilka som är motionerat vet vi inte ännu. Så fort det finns länkar till alla motioner komma vi också att samla alla POSK-motioner på vår egen webbsida. Då kan du hitta dem här>>

Det skall bli spännande att se vad det nyvalda kyrkomötet vill att Svenska kyrkan skall satsa på eller prioritera. Kommer den obundna rörelsen att märkas tydligare? Eller kommer de politiska partierna att försöka hålla kvar makten? Om ett par dagar ser vi vilka frågor ledamöterna har motionerat om.

tisdag 6 juli 2010

Kan det bli en pudel i kyrkomötet?

Ola Isacsson, POSKs representant från Växjö stift är en flitig motionär till kyrkomötet. Inför årets kyrkomöte kommer även en fråga från Ola.

Ola hade inte skrivit den aktuella motionen, men satt i utskottet som behandlade den.

Utskottet föreslog avslag på motionen och arbetade särskilt länge med formuleringen på avslaget. Därför tycker Ola det  är särskilt upprörande att det inte är kyrkomötets beslut utan motionärens avslagna förslag till beslut som anges som kyrkomötets uppdrag.


Samlad sida om de kommande biskopsvalen

På POSKs webbsida finns en samlande sida där du hittar länkar och annan information till alla de kommande fyra biskopsvalen.
Informationen är hämtade från stiften - men här finns den samlad på ett ställe.

Du kan läsa mer här>>


fredag 2 juli 2010

Sommarböcker och handlingar

Igår damp det ner ett stort kuvert i brevlådan till alla oss som är ordinarie ledamöter i kyrkomötet. I kuvertet låg det två böcker som skall bli spännande att läsa.

Den ena boken var Uppdrag ärkebiskop, Samtal med Anders Wejryd av David Berjlund, Cordia förlag.

Den andra boken var Tro- liv- enhet. Om kyrkans identitet och uppgift i Sverige. Redaktörer Per-Magnus Selinder och Katrin Åmell. Sveriges Kristna Råds skriftsserie nr 13.

Vi fick också en del skrivelser från Kyrkostyrelsen och här får du länkar till dem. Allt ligger på Kyrkomötes egen webbsida>>

KsSkr 2010:1
Verksamhet och ekonomi

KsSkr 2010:2
Årsredovisning för Svenska kyrkans nationella nivå år 2009

KsSkr 2010:3
Ändringar i kyrkoordningen m.m.

KsSkr 2010:4
Apostlagärningarna kap. 1-11:18 på teckenspråk

KsSkr 2010:5
Ersättning för kyrkliga handlingar

KsSkr 2010:6
Långsiktig budgetmodell för utlandsfastigheter

KsSkr 2010:7
Arbetsformer i förändring
Vi får också påminnelse om att motionstiden går ut den 27 juli kl 16.

UNT.se om Uppdrag ärkebiskop>>