onsdag 28 juli 2010

Västerås samfällda kyrkofullmäktige

Efter kyrkovalet 20 september 2009 fördelades platserna i samfällda kyrkofullmäktige i Västerås med att POSK fick 23 mandat av de sammanlagt 45 mandaten. Allt enligt reglerna i kyrkoordningen. Se resultatet här>>

Mot detta har (S), (C) och (Fisk) reagerat och tillsammans enligt vlt.se skrivit en motion där de yrkar på en ändring av kyrkoordningen. Även tidningen broderskap skriver om detta här>>
”När ett väljarstöd på över 61 procent inte räcker till majoritet i en samfällighets kyrkofullmäktige är det rimligt att kyrkostyrelsen ser över det nuvarande regelverket inför 2013 års kyrkoval”, skriver Kerstin Björk (S), Tomas Jansson (FISK/Folkpartister i Svenska kyrkan) och Lennart Kjellin (C) i en motion till kyrkomötet, Svenska kyrkans egen riksdag.
Ingemar Egelstedt, ordförande i POSK i Västerås svarar på kritiken här:
S+M+C+FiSK i Västerås har till kyrkomötet skickat in en motion om att få tillstånd utjämningsmandat i val till Samfällda kyrkofullmäktige. Anledningen är att POSK i det valet fick knappt 40 procent av de totala rösterna och ändå 23 mandat av 45, det vill säga, egen majoritet.

Samfälligheten bildades för att ta hand om vissa delar av församlingarnas uppgifter som är rationellt att hantera gemensamt: ekonomi, personal, fastigheter, begravningsväsende, IT. Man kan säga att samfälligheten utför sina uppgifter åt församlingarna, det vill säga, församlingarna är uppdragsgivare. Det finns elva församlingar i Västerås. Tre församlingar bildar ett pastorat.

Det känns naturligt att Samfällda kyrkofullmäktige speglar styrkeförhållandena i församlingarna och att dessa finns representerade i fullmäktige. POSK-gruppen har flest röster i Barkarös, Domkyrkos- Lundbys-, Skerike-Gideonsbergs-, Norrbos- och Önstas församlingar. I några finns andra samlade grupperingar. Utan tvekan är POSK i Västerås den dominerande nomineringsgruppen i Västerås, vilket naturligen också skall speglas i resultatet. Valkretsindelningen gör också att den största gruppen får en viss överrepresentation.

S+M+C+FiSK gick till val var och en för sig men efter valet gick de samman och vill räkna sig som en grupp. Som valsystemet fungerar med många valkretsar får en mindre grupp färre mandat än i förhållande till sin andel än en större grupp.

Nu vill dessa partiet få till något slags utjämningsmandat för att klara sig runt konsekvenserna av att uppträda olika före och efter valet. Det låter märkligt. I stället kanske man borde fundera kring på hur den framtida strukturen skall vara för att göra valet mer ”rättvist” i ett demokratiskt perspektiv.

Det finns en del tankar i den strukturutredning som nu haft ute sitt diskussionsmaterial och kommer med en remiss nästa år. Det finns också en möjlighet att fundera kring justeringar i den nuvarande strukturen i Västerås. Sedan går det också att fundera kring vem man kan tänka sig att samverka med framöver och tala om det innan valet.


För POSK, Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan i Västerås
Ingemar Egelstedt Ordförande

Inga kommentarer: