tisdag 21 juli 2009

Uppföljaren till Kyrkomötet 2.0

Idag är det sista dagen för motionsskrivande Kyrkomötesledamöter, och då har också Ann-Sofie Persson hälsat på i Tjuvkil hos Maria Abrahamson.. Naturligtvis slutade det med att vi skrev en motion... som i många stycken kan bli en uppföljare till vår tidigare motion Kyrkomötet 2.0..

Motionen lyder:

Utveckla och stimulera Svenska Kyrkans närvaro på Internet..

Förslag till kyrkomötesbeslut
Att kyrkomötet ger kyrkostyrelsen i uppdrag att utreda riktlinjer alt. policy för att utveckla, stimulera och öka Svenska kyrkans närvaro online.

Motivering
I dagens samhället söker och förväntar sig människor saklig och bra information, och vill ha svar direkt. Man väntar inte till expeditionstiden dagen efter kl.10-12 för att få svar. Vi som motionärer frågar oss vem från Svenska kyrkan som svarar på frågor online i dagsläget?

Myndigheter som t.ex Skatteverket och Försäkringskassan har profilerat sig som 24-timmarsmyndigheter, varför kan inte Svenska Kyrkan närvara 24 timmar om dygnet?

På exempelvis hemsidan Bröllopstorget är det några svensk kyrkligt anställda som, på frivillig basis, svarar på frågor blivande brudpar har inför sin kyrkliga vigsel. Det finns ingen kontroll av vem det är som utger sig för att svara i Svenska Kyrkans namn. Samtidigt är det tur att någon är där och svarar, för behovet att få svar på sina frågor är stort, och undrar man något om bröllop är det hit man vänder sig. Var är då Svenska kyrkan i detta sammanhanget?

Att ansöka om medlemskap i Svenska Kyrkan borde inte vara svårare än att bli medlem i vilken förening som helst, dvs via hemsidan. Den 20 juli var det inte möjligt via Svenska Kyrkans hemsida. Det går däremot utmärkt att bli medlem i IFK Göteborg direkt genom www.ifkgoteborg.se

Ett annat exempel: Du har ingen psalmbok och undrar över vad man kan använda vid bröllop, dop eller begravning, du söker på nätet och hittar nästan ingenting på svenskkyrkliga sidor. Däremot på hemsidorna dopguiden, bröllopstorget och familjeliv. Hur låter då psalmerna? Den som söker finner och tre församlingar erbjuder lyssningsalternativ. Man borde kunna streama psalmer annan gudstjänstmusik precis som via spotify. I förlängningen kanske man även kan streama gudstjänster via församlingshemsidan.

Varför måste vi skriva under motionen innan vi skickar in den via posten, varför kan vi inte bara ge motionen digital signatur?

Ann-Sofie Persson & Maria Abrahamson

6 kommentarer:

Ulle Östmark sa...

Underbart initiativ!!
Det är dags att kyrkan börjar hänga med samhället, annars blir den snart ifrånsprungen i både den digitala och den verkliga världen.
För ett par år sedan hörde jag en intervju i radio där en kvinnlig präst ville att kyrkan skulle finnas tillgänglig online. Hon blev fullständigt överkörd av äldre herrar i samma ämbete och det gjorde mig ledsen.
Utan att lägga värderingar i manligt och kvinnligt hoppas jag nu att kyrkan kommer att ta detta steg framåt och bli en del av den nutida världen!
Lycka till, Maria och Ann-Sofie! Jag hejar på er!

Anonym sa...

Bra idéer, men är det verkligen frågor för kyrkomötet? Är det inte detaljstyrning på hög nivå? Måste vi ha policies för allt?

Borde inte kyrkostyrelsen och kyrkokansliet kunna sköta sådant utan att kyrkomötet lade sig i?

Skicka förslagen till tjänstemännen istället.


MVH

Erik Tretow

Troiaktion sa...

Om kyrkan har med Gud och kärlek att göra är jag övertygad om att den redan är fullt verksam på internet. Här finns massor med kristna som verkar oförtrutet utan inväntan på kyrkomötets tillåtelse.
Bästa hälsningar från verkligheten!

Leif Ekstedt sa...

Bra initiativ.
Anonym frågar "om det verkligen är en fråga för kyrkomötet".
Det är en klockren fråga för Kyrkomötet- alltså sekulär.
Ett krav på bättre service för Svenska Kyrkans medlemmar.
Men när de gäller teologin och styrande och ställande i den kyrkliga sfären borde Kyrkomötet
omorganiseras. Partiernas medlemmar är viktiga för SvK men
inte som av partierna utsedda verktyg för att föra den egna politikens talan i Svenska Kyrkan.

Indirekta val på stifts och Kyrkomötesplanet är att föredra.

Carina Etander Rimborg sa...

Kanonbra! Det är inte lätt att hitta inträdesblanketten tex. Jag försökte ju när jag skulle skicka den till Mona Sahlin. Den här motionen stöder jag till fullo!

Jerker Olsson sa...

Kommentar till Maria Abrahamsons motion till kyrkomötet