torsdag 17 juni 2010

Mandatbidagens vara eller inte vara…

I Kyrkans Tidning står det flera artiklar idag om de nedskärningar i budgeterna som måste göras för att få ekonomin att gå ihop på nationell nivå i Svenska kyrkan. Beslut som kyrkomötet har tagit.

Tuffa sparkrav för kyrkan kommande år>> 
Friedner bekräftar avsteg från turordningsregler>> 
Uppmanad ta sin väska och gå hem>>

En av de utgifter som är ganska stora för Svenska kyrkan är den demokratiska processen. Och det är viktigt - demokrati ska få kosta. Men det skall inte få kosta hur mycket som helst.

Till exempel kan Svenska kyrkan spara på mandatbidraget till kyrkomötet. Före förra valet höjdes mandatbidraget rejält, vilket gjorde att POSK hade möjlighet att anställa en person, nämligen mig.

Men - och det är oerhört viktigt att komma ihåg - POSK var väldigt tydligt emot att höja bidraget. (Från början var det inte ett mandatbidrag utan ett utbildningsbidrag som man fick per mandat. POSK använde då pengarna för att göra utbildningsresor föra sina ledamöter. Nu heter det mandatbidrag och måste inte särskilt användas för utbildning). När förslaget trots allt gick igenom valde POSKs styrelse att anställa en informatör som bland annat skall arbeta för att få fler POSK-grupper och stöjda de som redan finns.

Något annat som Svenska kyrkan kan spara in på är de direkta valen. Dessa val kostar oss oerhörda massor pengar och vi i POSK vill att vi åter skall införa indirekta val till alla nivåer utom till den lokala. På det viset så kan vi spara minst 50 miljoner kronor per val och vi är övertygade om att det blir ett säkrare och mer demokratiskt val för Svenska kyrkan.

Inga kommentarer: