onsdag 27 oktober 2010

Kyrkomötesspaning

När nu en ny mandatperiod inleds på Kyrkomötet, kan jag inte hålla mig från att dela med mig av några utmanande spaningar från kyrkomötesplats 164 Maria Kjellberg(m).

# allt fler motioner skrivs under av representanter från flera olika nomineringsgrupper (”partier”), ofta från ”båda sidor av blocken”. Bra och viktig utveckling. Denna spaning är testat och bekräftad av några andra kyrkomöteskollegor. Det innebär att den traditionella ”politiska” låsningen blir allt mindre. Tyder på mer engagemang än partipiska.

# allt fler motioner handlar om hur församlingarna ska kunna skaffa sig bättre ekonomi genom olika förändringar. Det handlar om både vad och hur.. Bakgrunden är att ekonomin blir tuffare och tuffare för den lokala nivån och processen närmar sig allt mer det som i andra sammanhang kallas kärnverksamhet.

# allt fler motioner handlar om att fatta beslut om att ange en riktning för utvecklingen i Svenska Kyrkan. Något som är ganska vanligt i andra sammanhang. Svaren från utskotten blir ofta krampaktiga och man klamrar sig fast i strukturen (läs kyrkoordningen). Här närmar sig Svenska Kyrkan ett paradigmskifte då man måste börja hantera strategiska frågor och verka mer processorienterat och målinriktat. Det är inte realistiskt eller möjligt att i framtiden styra i detalj. ”Man kan aldrig kontrollera ett äventyr, men man kan ge det en riktning..”

# reprismotioner, är motioner som ständigt kommer tillbaka; friare församlingstillhörighet är väl det kanske vanligaste temat. Här kommer det motioner med olika infallsvinklar på hur man skulle kunna öppna för en friare församlingstillhörighet i 2010 års Sverige. Trenden de senaste åren, är att man märker på voteringarna en ökad andel ledamöter som är positiva till ett öppnare förhållningssätt. Ska bli spännande att se hur det utfaller imorgon. Omröstningen blev 7-8 i Utskottet…

# min sista spaning är andelen präster i de nya nomineringsgrupperna. FÖR MÅNGA. Ska vi behålla begreppet folkkyrka behöver det komma in fler vanliga människor.

4 kommentarer:

Karin sa...

Håller med om denna spaning. Vi ser mer till vad vi egentligen tycker än vad folk har för nomineringsgruppsbeteckning.

Tycker att det är en verklig utmaning för nomineringsgrupperna att engagera lekfolk till kyrkomötet. I vissa fall kan det nog vara så att präster stått längre ner på listan, men blivit inkryssad, delvis på grund av att de är mer kända för allmänheten. Och det är inte särskilt svårt ju att bli inkryssad med tanke på det låga valdeltagandet.

En personlig spaning som jag spanade igår: somliga frågor som egentligen hör till församlingens kompetensområde lyfts till kyrkomötet därför att man inte upplever sig vara lyssnad på i det lokala sammanhanget. Hur skapar vi förutsättningar för att få människor att komma till tals? Storforum? Gamla tiders församlingsmöten?

Maria Kjellberg sa...

Ja, delar av detta tog vi ju upp i förra årets motion "Kyrkomötet 2.0". Förmodligen kommer vi väl att vara framme vid en Kyrkomötet 3.0 till år 4 denna mandatperioden... Kanske vi ska försöka få med så många motionärer som möjligt.. Svindlande tanke.. Kanske vi ska ha ett storforum inför skrivandet av en sådan motion under år 3 i mandatperioden..

AnnA sa...

Go spaning!

Angående att många frågor hör till församlingsnivån....är det enklare att ta frågan från sitt sammanhang, att det inte blir så "nära", kanske ett led i konflikträdsla -dvs enklare att skriva en motion än att ta upp frågan i församlingen.

Kanske att storforum är ett led i rätt riktning.

Anonym sa...

Bästa vore om kyrkomötet i likhet med de flesta andra kyrkokors kyrkomöten hade två kamrar. En för lekmän (givetvis med personval!) och en för valda präster (och med självskrivna biskopar). Inga lärobeslut utan majoritet i båda kamrarna.