torsdag 22 oktober 2009

Beslut fattade - inte bara i vigselfrågan

I förmiddagens beslutsomgång togs som väntat beslut i betänkandet Vigsel och äktenskap, och efter visst strul med den nya voteringsutrustningen röstade kyrkomötet ja till utskottets förslag att ansöka om vigselrätt med röstsiffrorna 178 ja, 68 nej och 3 avstår. Det var alltså över 70% ja-röster. Strax efter togs beslut att göra ändringar i kyrkoordningen och handboken så att äktenskapsbegreppet även innefattar par av samma kön. Även där röstade över 70% ja.

Det var fullt med journalister på läktaren och direkt efter beslutsomgången vidtog presskonferens och nu toppas nyheten de flesta medier på nätet, exempelvis Ekot, DN och SVT.

Men en rad andra frågor beslutades också. Till exempel det stora betänkandet Styrning och ledning, där bland annat diakonerna ges rösträtt i biskopsval.

Nu är debatten igång igen, och under eftermiddagen behandlas Kyrkolivsutskottets betänkanden. Hittills har bl a Svenska kyrkans närvaro på internet och en satsning på dopet diskuterats. I båda fallen föreslår utskottet glädjande nog bifall eller olika insatser med anledning av motioner. Dock går de lite väl långt och vill satsa på en egen interaktiv samlingsplats på nätet för svenska kyrkan, något som skulle kunna bli både dyrt och dåligt. Förhoppningsvis tolkar kansliet beslutet som att hitta bra interaktiva funktioner för svenskakyrkan.se och bra funktioner som kopplar till livaktiva existerande plattformar.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jo så sant men kommer några överhuvudtaget bry sig över dessa.

Var det fullt med journalister på läktaren i går när vigselfrågan avgjordes, lyste de väl med sin frånvaro efteråt.

Misstänker endast närmast sörjade satt kvar

Anders Gunnarsson sa...

Detta historiska beslut kommer lämna en extremt besk eftersmak. Få inser nog hur korkat det är att politiskt besluta om en trosfråga. Men få kommer bry sig i kyrkan.

Men lavinen är i rullning. Ekumenik och samfundsdialog har blivit 1000 ggr svårare.

Fler sådana här pyrrhussegrar och skeppet är sänkt. Sabboterandet och mineringen lär fortgå så länge rödskäggen och rudstrumpefeministrarna regerar en ockuperad kyrka. Rödvinsvänstern och folkkyrkligheten utan folk (och utan vilja att vara Kyrka)förenen eder i siberien. Kallsinnigheten och insnöandet har nått nya höjder. Lycka till.