fredag 16 oktober 2009

Styrning och ledning - demokrati

Nästa vecka börjar kyrkomötet igen. Igår kom Kyrkans tidning som berättade om vad som skall beslutas och den stora nyheten är givetvis (ursäkta, nu var jag lite ironisk) att kyrkan skall avgöra frågan om äktenskapet och vigselrätten.

Ja, givetvis, givetvis! är det detta viktigt, inte tal om annat.

Det berör många människor. Det finns stor oro och stor glädje över de kommande besluten. Detta vet jag. Och jag tänker inte säga så mycket mer om det nu.

Ni får istället läsa var Kyrkans tidning skriver om vägen fram till beslutet här>>. Ni får läsa Karin Långström Vinges blogg >> som är för och Dag Sandahl>> och Frimodigs bloggar>> som är emot kyrkostyrelsens förslag. Och det finns givetvis många fler bloggare, både för och emot förslaget.

Jag tänkte faktiskt koncentrera mig på den andra stora frågan i kyrkomötet som vi också skall besluta om. Tro´t eller ej, men vi har faktiskt lite mer att diskutera och besluta om! Och den andra stora frågan är "Styrning och ledning" som är ett resultat av den stora demokratiutredningen som har pågått ett par år.

Kortfattat så är föreslaget i betänkandet "Styrning och ledning"
  • ändring av kyrkoordningen som bl.a. innebär att kyrkoherdens ledningsansvar utvidgas och att detta uttryckligen anges i kyrkoordningen,
  • bestämmelsen om valbarhetshinder vid anställning förtydligas,
  • tillsättning av domprost ska ske av en tillsättningsnämnd med representanter från stiftet och den lokala nivån,
  • även diakoner ska ha rösträtt vid val av biskop,
  • biskoparnas ställning i Kyrkomötet och lärofrågornas behandling förtydligas samt,
  • att den särskilda beslutsordningen för lärofrågor skärps.
En enig utredning lägger fram ett förslag, ett i princip enigt utskott lägger fram förslag till beslut, det finns dock en reservation och en särskild mening i betänkandet, alla dessa gäller diakoners rösträtt vid biskopsval.

I Sundsvall har man denna helg kyrkodagar (läs programmet här>>) där man diskuterar just Folkkyrka och demokrati. Vår POSK-ordförande Hans-Olof Andrén är där för att sitta med i panelen som diskuterar utredningen. Och Martin Garlöv twittrar (http://twitter.com/garlov) under #kyrkodagar samt skriver om detta på sin nya blogg "Livet i Svenska kyrkan" .

Andra frågor vi skall besluta om nästa vecka är budget och ekonomi, trosbekännelsen, närvaro på webben, barnkonsekvensanalys, mission, utsatthet, omsorg, minoriteter, församlingstillhörighet, struktur, dop - detta bara för att nämna några rubriker på de 63 betänkanden vi skall ta beslut om.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jo vi utomstående förstår att det finns många viktiga frågor som kommer upp, men bli inte överraskad att ordförande och presidium tvingas dra ner på talartiden till ett minimum.

För det blir en fråga som får mest uppmärksamhet nämligen frågan om äktenskapet och vigselrätten, både före, under och efteråt. Sandahl kommer att raljera rejält från talarstolen och vi kommer få rapporterna från hans blogg omgående efteråt.