torsdag 24 september 2009

Kyrkomötet o bokmässan - samtidigt!

Talade med Sofija P V i trapphallen (eller kaffehallen som jag ska börja kalla den) innan lunch. Vi funderade kring att kyrkomötet alltid ligger parallellt i tid med Bokmässan i Göteborg. Svenska kyrkan är inbandade där, speciellt i år genom sitt samarbete med temat Utsatthet. Det går att läsa närmare om detta i dagens utgåva av Kyrkans tidning (s.23 i pappersprodukten). De allra flesta av biskoparna försvinner dessutom för att närvara där. Vore det kanske bättre att försöka separera de olika arrangemangen åt? Jag vet att det är flera som redan tidigare haft liknande tankar. Kring detta funderar jag lite snabbt och skickar samtidigt iväg en hälsning till er läsare.

6 kommentarer:

Martin Garlöv sa...

Det är nog bra som det är. Det finns fler än de 251 ombud + 14 biskopar som med den äran kan vara Svenska Kyrkans ansikten i Götet.
Nästa år kan biskoparna säkert rekommendera ersättare och stanna i Uppsala för att utskotta på heltid.

Sofija Pedersen Videke sa...

Men det handlar inte om att inte andra kan vara där. Men biskoparnas närvaro i olika offentliga samtal är väl aldrig fel, inte heller om någon av ledamöterna är efterfrågade.

Bokmässan vänder sig till den breda allmänheten och Svenska kyrkans närvaro är önskvärd.

Dessutom kanske kyrkomötets ledamöter också skulle vilja vara där, eller åtminstone inte behöva välja...

Anonym sa...

Allvarligt talat skall inte biskoparna och samtliga ombud vara närvarande på kyrkomötet.

Var har vi annars kyrkomötetsval för, Valda ledamöter lyser med sin frånvaro ger Frimodig kyrka straffspark i sina argument

Marta Axner sa...

Ledamöterna är här i mycket hög utsträckning, närvaron är generellt otroligt hög i kyrkomötet, och jag känner inte till någon som är på bokmässan. När det gäller biskoparna så försvinner några av dem imorgon, men nästan allt utskottsarbete är klart och vid slutjusteringen har de inte rösträtt.
Jag uppfattar verkligen inte frånvaro som något stort problem i kyrkomötet generellt, tvärtom är närvaron mycket högre än i många andra (kyrko)politiska sammanhang.

Anonym sa...

Eller inte, och inse att kyrkan inte är biskoparna och kyrkomötet utan alla vi tillsamans. Vi har olika uppgifter och kan därför göra mycket samtidigt.

Anders Göranzon sa...

Det är ju förmodligen så att väldigt många kristna redan är på bokmässan. När kristna finns i vimlet, i montrarna och ibland på podiet - är inte det viktigast av allt?