onsdag 23 september 2009

Tillsyn- och uppdragsutskottet

Idag har kyrkomötet dragit igång på riktigt.

Först gudstjänst i Domkyrkan med kronprinsessan närvarande. Sedan öppningsanförande i aulan på Universitetet. Och sen var det utskottsarbete hela kvällen.

I mitt utskott, Tillsyn- och uppdragsutskottet, har vi bland annat diskuterat följande fråga (motion - när kan barn/ungdomar själva få ta ansvar för när de får döpas? Idag måste föräldrarna godkänna eller ansöka om att barnet skall döpas fram till det är 18 år. Fast man får lov att rösta från det man är 16 år (utan att fråga föräldrarna och man är döpt). Skall vi ändra detta? Och tycker vi i så fall att det även skall gälla om våra ungdomar går till en annan kyrka/religion. Att de plötsligt är medlemmar någonstans, innan de är 18 år och vi som föräldrar inte vet något?

Det är en av frågorna som vi har diskuterat idag. Till imorgon skall vi få Barnkonventionen att titta på också, eftersom motionen hänvisar till den.

Det är spännande frågor och spännande ämnen som kommer upp i de olika motionerna. Motionären har ofta en mycket god intention när de skriver motionen. Men när vi diskuterar motionen i den större gruppen så får man ett bättre perspektiv på frågan samt flera vinklar som är oerhört intressanta. Det slutar ofta i att motionen blir avslagen, men det har förklarat varför kyrkoordningen eller en bestämmelse ser ut som den gör.

Inga kommentarer: