fredag 25 september 2009

Utskottsarbetet avslutat

Nu är organisationsutskottet klara med årets överläggningar, en liten stund innan det är dags för avslutande samling i plenum. Några utskott var klara redan igår och har vairt ledig idag medan vi och några andra utskott haft att göra ända fram till nu.

I organisationsutskottet har arbetet dominerats av Kyrkostyrelsens skrivelse Styrning och ledning mm som bygger på Demokratiutredningens betänkande med snarlika namnet Styra och leda. Utskottet bifaller i princip skrivelsen i sin helhet, men föreslår också ett uppdrag till Kyrkostyrelsen att se över en del praktiska saker i samband med biskopsval, gällande bland annat ordningen för överklagande. Ett av de viktiga förslagen i skrivelsen är att diakoner får rösträtt i biskopsvalen, något som varit en återkommande motionsfråga i kyrkomötet i ett antal år.

I övrigt har vi haft uppe frågor som varit uppe nästan varje år förut - om valsystemet, om strukturfrågor och friare församlingstillhörighet. Som vanligt föreslås avslag på de allra flesta motioner. Däremot ges ett "med anledning av"-uppdrag till kyrkostyrelsen att hitta förenklingar inom nuvarande valsystem - det borde till exempel vara möjlgit att lämna kandidatförsäkran och lämna kandidatlistor elektroniskt.

Så fort betänkande från utskotten är klara - vilket borde vara senast i nästa vecka - kommer de upp på Kyrkomötets hemsida.

Inga kommentarer: