fredag 25 september 2009

Vad gör vi egentligen?

Kyrkomötet är inne på sin sista dag för denna session. Rapporterna från de olika utskotten har varierat på den här bloggen. Och det är inte lätt att berätta om de olika diskussionerna och övervägandena och delbesluten. För givetvis handlar det om ett givande och tagande i diskussionerna. Man kommer in till sammanträden övertygad om att föra frågan i en viss riktning. Men efter att ha pratat och hört de övriga berätta och komma med sina synpunkter så kan insikten om beslutet ha ändrat sig. Det är spännande.

Flera av utskotten är nu färdiga och ledamöterna går och "drar omkring". Det är nackdelen med det här. Det borde finnas valbara seminarier och fortbildningar för oss ledamöter som har behandlat färdigt betänkanden! Det är oförskämt att behandla människors tid på det här sättet.

Men det finns utskott som är långt ifrån färdiga ännu. Ett av dessa är budgetutskottet som antagligen håller på med sina betänkanden även efter mötet kl 16.00 där vi ajounerar oss till nästa session. Gudstjänstutskottet har också en del jobb kvar.

Man kan ju undra vad vi egentligen håller på med när vi är här på kyrkomötet. Och det skall jag berätta.

Vi pratar om Svenska kyrkan, om tro, liv och verksamhet.

Vi bryr oss och tänker, diskuterar, delar glädje och sorgeämnen. Överallt, vid kaffet, vid middagen, på kvällen - överallt diskuteras Svenska kyrkan. Hur skall vi göra, hur fungerar det hos er - hur tänker vi , vart är vi på väg, hur kommer det här beslutet att påverka? Och varför gör vi detta? Jo, för vår tro driver oss att ta ansvar. Vår tro på Jesus Kristus, som gör att vi vill att andra också skall finna en tro och gemenskap.

Det är därför vi är med och tar ansvar.

Jo, en sak till. Svenska kyrkan och bokmässan…

Utställningen på bok & bibliotek är med seminarier och program den största satsningen som Svenska kyrkan gör utanför sina egna ramar (och också den enskilt största på B&B) på en annans planhalva. Då är det väldigt konstigt att samtidigt lägga Svenska kyrkans högsta beslutande möte, kyrkomötet, parallellt! Eftersom biskoparna behöver vara med på båda ställena. Är man inte med på bokmässan ger det signaler - är man inte med på kyrkomötet ger det signaler. Detta är ett problem tycker jag.

Därför har jag i flera år försökt att få presidiet att flytta på kyrkomötet så att det inte krockar med B&B. Eller att kyrkomötet ligger i Göteborg tillsammans med bokmässan. För då skulle vi, som nu inte har något att göra fram till kl 16.00 åtminstone kunna gå på intressanta seminarier och blivit lite klokare.

1 kommentar:

Sofija Pedersen Videke sa...

Det där med Göteborg var en intressant vinkling! Överhuvudtaget kan man ju diskutera, bl a i samband med motionen av Bo Lennart Anbäcken om Uppsala kongress, om vi alls MÅSTE vara i Uppsala. Förr handlade det visst mycket om att alla papper fanns där, numera är ju det mesta datoriserat.
Vi utnyttjar inte Uppsalas fulla potential just nu, det kan vi konstatera...