måndag 27 september 2010

Nu har kyrkomötet startat på riktigt


Nu är vi i gång. Kyrkomötet samlade alla ledamöter kl 16.00 i Uppsalas universitets aula och ålderspresidenten Lars Rydje öppnade mötet.
Sen valde vi presidium och Gunnar Sibbmark (M) blev ordförande, Karin Perers (C) blev 1:e vice ordförande och Lars Rydje (S) blev 2:e vice ordförande.

Sen skulle vi välja valberedning som ska förbereda valet till alla utskotten som skall väljas i morgon. Och en efter en kommer de olika stora nomineringsgrupperna fram och föreslår "sina" namn. Och när alla har varit framme och föreslagit namn så visar det sig att vi har 16 namn till 15 platser.

Då vidtog en acklamation så att ordföranden skulle höra vilka namn som mötet röstade på. När acklamationen var slut hade ordföranden hört alla de första 15 namnen och skulle fastställa det resultatet. Då begärdes votering.

Eftersom det var personval måste alla namn skrivas på en röstsedel, alla ledamöter skriver sin egen lapp och alla ropas upp, en efter en och får lämna in sin lapp. Det tog sin lilla stund. Sen tog de nästan tre timmar att räkna alla rösterna - över 3000 röster. Och resultatet blev till slut de första 15 namnen.

Hur kunde det bli så här? Jo, kyrkomötet är uppbyggt på samma sätt som riksdagen och det är beroende på hur många mandat man har fått som avgör om man får plats i valberedningen eller hur många platser man får i utskotten osv. Gränsen går vid 16 mandat i kyrkomötet för att av "egen" kraft få en plats i kyrkostyrelsen, ordinarie platser i utskotten och i valberedningen.

Går man samman - som till exempel ÖKA och miljöpartister i Svenska kyrkan har gjort i en valsamverkan - så har de gemensamt 16 mandat och rätt till en plats, som de gemensamt har kommit överens om.

Så är systemet uppbyggt. Nu var det frimodig kyrka, som har 13 mandat, som föreslog att de skulle få ett person med i valberedningen. Men så blev det alltså inte. Om jag vill minnas rätt så fick frimodigs kandidat 75 röster av kyrkomötet. Men det räckte alltså inte.

Medan vi 251 ledamöter står ute i entrén och väntar på resultatet och väntar, frustrerad över att inte kunna använda tiden till något nyttigt, så får jag höra att detta hade kunnat klaras av på 10 minuter!

Tydligen hade teknikföretaget erbjudit ålderspresidenten (och ev någon mer, lite osäker på detta) att kunna göra omröstningen av valberedningen med enkla knapptryck. Helt säkert, ingen som kan spåra vem som har röstat vad. Läs upp namnen, tryck på knappen - ge ett färdigt resultat på 10 minuter. Ett system som används i riksdagen, kommunfullmäktige och andra officiella sammanhang.

Att tacka nej till det erbjudandet är nog det sämsta jag har hört idag. Jag var rejält upprörd och tycker faktiskt inte att man behandlar min tid på det här viset - eller någon annan i kyrkomötet heller för den delen.

Att vi skall ha demokrati och möjlighet att få välja, föreslå och rösta -självklart! Men att inte använda teknik som finns tillgänglig så att det går smidigt - det är oförsvarligt!

1 kommentar:

Maria Lagerman sa...

Problemet med att godkänna elektronisk röstning var att de inte kunde erbjuda en teknisk lösning som gav ett överklagningsbart resultat. Alla beslut ska ju kunna styrkas... Varför de inte kan avkoda levererade röster från personen i någon slags kvitto (valsedel) torde ju vara möjligt, och en förutsättning för att valet ska kunna kontrolleras...