lördag 18 oktober 2008

91 blev 9

Nu har jag äntligen lyckats ta mig igenom, om ej så grundligt som man kunde önska, så åtminstone ögnat, alla betänkanden som vi skall hantera nästa vecka på kyrkomötet.

Från 91 motioner har det blivit drygt 70 betänkanden. Av dessa har de allra flesta föreslagits avslag på. Nio har av någon anledning föreslagits att de skall godkännas eller beviljas. Sen finns det också en del motioner där utskottet har föreslagit att kyrkomötet skall ge kyrkostyrelsen "till känna". Alltså i princip "det gick inte att säga ja till motionen, men idén kan vara bra, så fundera på detta, eller se åtminstone att vi tyckte det var intressant".

I ärlighetens namn så får jag väl också säga att väldigt många motioner är liknande motioner som vi har haft ganska nyss. De fick avslag då också, men motionärerna försöker oftast hitta en ny vinkling så att kyrkomötet skall bevilja förslaget. Eller så är det ett förslag som handlar om något som redan är på gång, eller under utredning. Då avslås motionen också.

Vilka nio motioner har då klarat nålsögat?

Mycket kort och sammanfattande:

Det föreslås att det skall upprättas en handlingsplan för konfirmandarbete (kyrkolivsutskottet)
Det skall göras en inomkyrklig reflektion om vad folkkyrka är (kyrkolivsutskottet)
Det skall göras en sammanställning om dans i Svenska kyrkan (kyrkolivsutskottet)
Det skall upprättas ett grönt bokslut (budgetutskottet)
Samarbete och intensifiera arbetet kring flyktingfrågor (ekumenikutskottet)
Nyöversättning av trosbekännelserna (gudstjänstutskottet)
Kyrkvärdar skall få väljas från annan församling (organisationsutskottet)
Utreda om solenergi (ekonomi- och egendomsutskottet)
Ta bort extra utjämningsbidrag (ekonomi- och egendomsutskottet)

Min egen motion, om att göra en ny medieutredning, föll alltså inte i god jord utan där är föreslagit avslag. Men jag kommer att plädera för den i alla fall. Jag tror att kyrkan behöver den utredningen oavsett vad som görs just nu - eller kanske snarare på grund av allt det som görs just nu inom medie- och kommunikation på kyrkokansliet.

Du hittar alla motioner och alla betänkanden på kyrkomötets webbplats. Där kan man också följa kyrkomötet "live" nästa vecka när de är webbsändningar från plenum

Inga kommentarer: