torsdag 23 oktober 2008

Kvällsittning och demokrati

Nu är klockan strax efter 20.00 och vi har börjar vår långa kvälls-sittning. Vi har en diger föredragningslista kvar att klara av. 97 talare har anmält sig i förväg = 5 timmar taltid. Tja, du får göra uträkning själv.

Presidiet har uppmanat ledamöterna att verkligen fundera över om man behöver säga det man har tänkt att säga. Och i morse tog man bort möjligheten till en andra replik. Och nu har man sänkt taltiden från fem minuter till fyra minuter och andra anförandet från fyra till tre.

Detta kan tyckas verka klokt inför den situation som vi har just nu. MEN - jag är inte riktigt förtjust i att presidiet hela tiden försöker få ledamöterna att tala kortare tid i talarstolen. Det känns inte så bra för den demokratiska processen. Sen är det givetvis så att talarstolen används olika mycket av olika människor.

Vi har just haft en stunds rast där kyrkomötet bjöds på buffé för att fira de kulturstipendiater som är utsedda av Svenska kyrkans kulturråd. Och andra vice ordförande Karin Perers talade så vackert om kultur så nu borde det väl inte vara några problem att flytta kyrkomötet till Göteborg eller byta vecka så att kyrkomötet inte krockar med Bok och biblioteksmässan i Göteborg. Där Svenska kyrkan är en av de största deltagarna med sin "Se människan"-scenen.

Inga kommentarer: