fredag 24 oktober 2008

Beslut i över en timme

I morse samlades vi åter i plenisalen klockan 9.00. En sal som vi lämnade strax efter midnatt.

Efter en kort morgonbön började vi besluta. I över en timme tog vi sedan beslut efter beslut.

Det som då kyrkomötet har beslutat om är
att bifalla motion 2008:51 att ge kyrkostyrelsen i uppdrag i att ta fram ett förslag till ändring i kyrkooordningen så att det blir möjligt för kyrkoråd att till kyrkvärd också välja någon som inte bor inom församlingens gräns.

(Det måste fortfarande vara så att minst två av kyrkovärdarena måste tillhöra kyrkorådet. )

Angående valfrågor har kyrkomötet beslutat med anledning av motion 2008:72 uppdra till kyrkostyrelsen att till kyrkomötet 2009 återkomma med förslag om ändring i kyrkoordning så att vid val till stiftsfullmäktige ska gälla att valbarheten ska vara inskränkt till valkretsen,

Det innebär att en förändring inför valet 2009 inte blir aktuell utan gäller som förut. Det kan först bli aktuellt inför valet 2013.

Vi beslutade vidare att med anledning av motion 2008:19 ge kyrkostyrelsen till känna att utskottet anser att det finns behov av en översyn av kyrkoordning med avseende på ekumeniken. Det handlar om pastorer och diakoner som har en frikyrklig utbildning och vigning och som söker tjänster i Svenska kyrkan.

Kyrkomötet beslutade att bifall motion 2008:81 som ger kyrkostyrelsen i uppdrag att finna former för att främja solenergi i kyrkobyggnader och möjliggöra solceller på kyrktak.
Och motion 2008:91 att uppdra åt kyrkostyrelsen att utreda om det extra utjämningsbidraget kan tas bort ur utjämningssystemet.

Sen kom vi till frågan om Prästlönetillgångarna i Västerås stift. Jag skall inte dra hela den historien. Men kyrkomötet beslutade att kyrkostyrelsen INTE skulle verka för att Västerås stift skall återföra de sålda fastigheterna till sina prästlönetillgångar. Men kyrkstyrelsen får i uppdrag att återkomma till kyrkomötet 2009 med förslag till ändring i kyrkoordningen avseende tillsyn av stiftens förvaltning av prästlönetillgångarna.

När det gäller motionen om Stora Julhandboken (motion 2008:37) så beslutade kyrkomötet att uttala sitt stöd för julprojektet och uppdra åt kyrkostyrelsen att undersöka på vilket sätt de kan stötta projektet.

När det gäller förslaget att inrätta ett Svenska kyrkans miljöpris så var förslagen så otydligt uppställda att det inte gick att ta beslut om dem. Detta kommer upp efter lunch när presidiet har sett över hur förslagen skall ställas mot varandra.

Sen beslutade kyrkomötet att bifalla Motion 2008:69 punkt 3 som innebar ett uppdrag till kyrkostyrelsen att anta en nationell handlingsplan med utvärderingsbara kvalitativa och kvantitativa mål. (det gäller Svenska kyrkans konfirmandarbete).

Sen har kyrkomötet beslutat att bifalla 2008:80 att uppdra åt kyrkostyrelsen att inom Svenska kyrkan initiera reflekterande, kompetenshöjande och identitetsstärkande samtal om innebörden av att vara folkkyrka i vår tid.

Och med anledning av motionen 2008:5 ge kyrkostyrelsen i uppdrag att sammanställa och lyfta fram de erfarenheter som finns i stift och församlingar av landsbygdsarbete.

Sen beslutade kyrkomötet också att bifalla motion 2008:9 om Dansinitiativ i Svenska kyrkan.

Du hittar alla motioner här.

Nu debatterar kyrkomötet frågan om ett Svenska kyrkans ungas kyrkomöte.

Inga kommentarer: