onsdag 22 oktober 2008

Budgetdebatten

Nu har vi just avslutat vår första diskussion som handlade om budgetutskottets betänkande om rambudgeten.

Budgetutskottet går i stort på kyrkostyrelsens skrivelse när det gäller budgeten. Men de föreslår också bifall till två motioner. Varav jag faktiskt missat den ena när jag gjorde min sammanställning. (pinsamt!)

Den ena motionen handlade om att göra grönt bokslut. Den andra motionen handlade om att be kyrkostyrelsen göra en utredning för att undersöka hur Svenska kyrkan kan klimatkompensera flygresor som görs inom Svenska kyrkans ram.

Detta blev det faktiskt diskussion om. Dag Sandahl (Frimodig kyrka) tyckte att det var hyckleri att bara klimatkompensera. Han tyckte att antingen så var flygresor OK eller så skulle vi ställa krav på resealternativ som var miljövänliga. Att göra flygresor som inte är miljövänliga och sen kompensera detta med pengar - det var att göra avlat och stämmer inte med Luthers tradition.

Från POSK var Bertil Persson uppe och talade för sin motion, om det allmänna utjämningsbidraget, där det finns en reservation i utskottet som han stödde. Idag regleras storleken på det allmäna utjämnningsbidraget i kyrkoordningen. Detta vill Bertil Persson och hans medmotionär ändra på. Reservationen stödde detta.

Eric Muhl (ÖKA) undrade över de 200 miljoner som kyrkomötet delar ut till församlingarna i extra bidrag. Det har skett under två år hittills. Första året gick pengarna till stiften som fick hantera detta, andra året gick de direkt till församlingarna. Även under 2009 och 2010 ligger det förslag på en liknande utdelning direkt till församlingarna. Pengarna är tänkta att användas för strategisk åtgärder när det gäller verksamheten. Eric efterlyste en återkoppling hur det har gått med de strategiska besluten i församlingarna. Marianne Kronberg (m) som är ordförande i budgetutskottet svarade att man har ett stort förtroende för församlingarna och den lokala nivån. Då undrade Eric var förtroendet fanns för stiften som faktiskt har det pastorala ansvaret i stiften.

Nu är det diskussion om gudstjänstutskottet betänkande.

Inga kommentarer: