torsdag 23 oktober 2008

Lång dags färd mot natt...

Ordförande meddelade just att det finns 96 talare anmälda - och klockan är strax efter åtta på kvällen... Fem timmar tar det om alla utnyttjar sin debattid - och det brukar komma till debattörer efter hand, också.

Dagen började med beslut i de ärenden som debatterades igår. Bland dem kan man nämna att KM beslutade att uppdra åt Kyrkostyrelsen att ta fram nyöversättningar av trosbekännelserna. Men inte redan till första advent nästa år, som motionären föreslagit. Ett förslag om friare församlingstillhörighet - ett ärende som kommer upp allt oftare, och snart kommer att resultera i något - avslogs. Den låååånga debatten om icke-territoriella församlingar igår, hade faktiskt resultat! En motion bifölls (!) trots att utskottet föreslagit avslag: i fortsättningen blir det möjligt för alla finsktalande i Stockholms stift att tillhöra Finska församlingen i Stockholm, inte som tidigare bara de som är bosatta i Stockholms kommun.

Beslut fattades i ett par ÖKA-motioner: Förslaget om att införa en ordning för gudstjänst med förnyelse av vigsellöftena avslogs. Även motionen som föreslog att läsningen av Matt 19:4-6 i vigselgudstjänstordningen skulle bli fakultativ från och med nu, avslogs. (Men den kom alltså med bland beslutsförslagen, vilket var osäkert, som jag skrev igår.) Fast jag råkar veta att det nog ändå kommer att bli så i förslaget till reviderad kyrkohandbok som kommer - tja, om några år. För sent för att Svenska kyrkan ska hinna ge rätt signaler under den debatt om äktenskapet som pågår, och som kommer att bli ännu intensivare när regeringen lägger sin proposition (?) om könsneutral äktenskapslag.

I dagens debatt - som alltså pågår för fullt, och som sänds med intern-tv till datarbetsrummet, där jag sitter just nu - fanns en annan ÖKA-motion: om hur man ska göra för att garantera att det finns en präst med när ett kyrkoråd diskuterar tillsättning av ny kyrkoherde. Den gamla kyrkoherden brukar ofta avstå från att vara med vid kyrkorådssammanträdet då, eller också har hon redan lämnat och ersatts av en vikarie - som ofta är en av församlingarnas komministrar, kanske t o m en som själv sökt kyrkoherdetjänsten....

Vi diskuterade också en ÖKA-motion om hur man ska göra med konfirmationsersättning (dvs ersättning mellan församlingar när man går och läser någon annan stans än där man bor). Som det nu är, utgår inte sådan ersättning om konfirmanden avbryter läsningen, och väljer att inte vara med på själva konfirmantionsgudstjänsten.

Det finns några motioner om valfrågor: Flera små nomineringsgrupper har motionerat om att valsedlarna i valet till kyrkomöte och stiftsfullmäktige ska skickas direkt till valnämnderna runt om i landet. Nu skickas de till nomineringsgrupperna, som alltså måste packetera om dem och skicka ut dem en gång till. Ingen vidare resurshushållning, vare sig med miljö, pengar eller arbetskraft. Men en ännu viktigare motion handlar om valet till stiftsfullmäktige. Där vill utskottet att man ska bo i valkretsen - som ofta = kontraktet - för att få ställa upp i valet. I ÖKA anser vi att det är ett hot mot demokratin, och skulle göra det omöjligt för många små grupper att ställa upp i stiftsvalen - och därmed kan de som sympatiserar med dessa gruppers program inte göra sin röst hörd. En utarmning av stiftsfullmäktige, som blir mindre representativt för kyrkans medlemmar.

Någon sa i en debatt att det ofta brukar sägas att församlingen är kyrkans bas. Det låter bra - men nog är det väl medlemmen vi i första hand måste utforma valsystem och annat för?

Inga kommentarer: