torsdag 25 september 2008

Kyrkan och kulturen

Jag håller med Maria som skriver om kulturrummen (vi satt idag i samma samtalsgrupp). Jag tror att det är oerhört viktigt att kyrkan visar på sina kulturella värden och då inte bara de som går att se utan även de värden som är ickematriella. Och det är lika viktigt att också alltid visa på vår levande Gud och en uppstånden Jesus. För hur mycket kulturell kyrka vi än visar upp - saknar vi Jesus så blir vi bara en ekande cymbal, utan kärlek.

En av de konsekvenser som kyrkomötet då borde ta är att flytta kyrkomötet så att det inte krockar med bokmässan som just nu pågår i Göteborg. Bokmässan är Svenska kyrkans största enskilda kulturengagemang och kontaktyta. En kontaktyta som vi har med en massa människor under en kort tid. Det program som Svenska kyrkan ordnar under bokmässan drar jättemycket folk, på Se Människan-scenen pågår ständigt nya programpunkter och det är fullt, hela tiden.

Då är det fullständigt vansinnigt att lägga kyrkomötet parallellt. För på kyrkomöte har biskoparna nämligen närvaroplikt. Men flera av biskoparna är medverkande på bokmässan. Vilket får till följd att de struntar i kyrkomötet och åker dit istället. Vilket får till följd att kyrkomötets förlorar i auktoritet.

Det är dock enkelt ordnat, om kyrkomötet tar hänsyn till bokmässan och ser till att det inte krockar. Då kan biskoparna vara med på bokmässan (och alla förtroendevalda som vill det) ena veckan och åka på kyrkomöte med full energi nästa vecka!

Detta tycker Carina Etander Rimborg som skall vara med på litterära gudstjänsten på bokmässan på söndag kl 11.00 i hall G4.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Eller så flyttar vi kyrkomötet till Götet..

Karin sa...

Ja - varför inte, Maria! :)

Carina Etander Rimborg sa...

Lysande idé!!! =)

Anonym sa...

Varför inte i där Svea riket vagga stod istället

Sofija Pedersen Videke sa...

Eftersom jag är gift med en bibliotekarie håller jag absolut med om att Kyrkomötet och Bokmässan inte ska krocka!

Carina Etander Rimborg sa...

Då är det bara att vi tillsammans får jobba för att det inte skall göra det! I våra grupper, med de nätverk och kontakter som vi har.