torsdag 25 september 2008

Är vi en statskyrka eller inte?!

Denna fundering inställde sig under dagens seminarium. Så mycket av Svenska kyrkans demokratiska organisation har lånat sin form från kommunal- och riksdagspolitik. Så länge vi var statskyrka, var det självklart att t ex ledamöter i Kyrkomötet hade lagstadgad rätt till ledighet för att delta i kyrkans arbete. Men varför det skulle vara självklart idag, förstår i alla fall inte jag. Det är klart att vi kan utnyttja vår ställning som f d statskyrka, och det största trossamfundet - men det är väl varken särskilt snyggt eller särskilt schysst. Istället borde vi fundera över hur Svenska kyrkans förtroendemannaorganisation bör se ut med tanke på dagens - och morgondagens - förhållanden, inte envist hålla fast vid statskyrkoformerna.

Seminariet idag tycker jag var slöseri med tid. Visserligen kände jag viss stolthet över att se stabschefen vid Kulturdepartementet Henrik Toremark i talarstolen - han har egentligen en plats i Kyrkomötet, invald för ÖKA i Stockholms stift, men har avstått sin plats med tanke på sin anställning i regeringens närhet. Men ämnet kan jag inte tycka var av sådan dignitet att det var motiverat att ta alla kyrkomötesledamöternas tid i anspråk en hel eftermiddag.

Ikväll samlas Kyrkolivsutskottet igen, för fortsatt arbete. Vi får se om det blir nattmangling.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Herr Holmberg har inte insett vidden av vad han skriver. Är det meningen att bara inomkyrkliga och pensionärer skall kunna delta i möten som ligger på dagtid?

Karin sa...

Hur menar du, anonym?

Markus Holmberg sa...

Kan anonym med "inomkyrkliga" mena kyrkligt anställda? Jag tar för givet att ingen kyrkligt anställd deltar i kyrkomötet på arbetstid. Jag är själv kyrkligt anställd, och har tagit semester den här veckan. Och självklart ska inte bara "daglediga" kunna delta i kyrkans beslutande organ. Frågan är hur de beslutande organen ska organisera sitt arbete så att det blir möjligt för vanligt folk att delta i dem. Att samlas i Uppsala fyra vardagar i sträck, två gånger om året, kan ju inte vara den ENDA möjliga formen - och dessutom är den inte särskilt lämplig för småbarnsföräldrar, t ex.

Sofija Pedersen Videke sa...

Ändå finns här flera småbarnsföräldrar...

Personligen kan jag tycka att det är enklare som småbarnsförälder att delta i Kyrkomötet än vad det var att delta i Kyrkorådet hemma.