torsdag 25 september 2008

Unga människor i kyrkomötet

Hej hej! Mitt första inlägg blir kort om en viktig fråga...

Vi talar om ungas möjligheter till att ha ett "eget" kyrkomöte...men är det inte fråga om att vi vill att åldern i det verkliga kyrkomötet ska vara jämnare fördelad? Nomineringsgrupperna bör aktivt arbeta med dessa frågor! Speciellt viktigt nu inför nästa års kyrkoval. Det är på nomineringsgrupperna det verkliga ansvaret ligger.

Jobba för att fler unga använder sin rösträtt (från 16 år) och att kyrkovalens alla listor har en så bra spridning som möjligt, både vad gäller ålder, kön, etnisk bakgrund etc.

Hur än ett eventuellt kyrkomöte för unga skulle se ut så måste vi anstränga oss så att det inte fungerar som en samling för endast svenska kyrkans unga, eller någon annan enskild organisation. Istället bör ett möte i så fall vara allmängiltigt för unga människor mellan 13 och 18 år. Frågan om hur man väljer deltagare till ett sådant här möte måste också tänkas igenom noggrannt.

Vid ett möte med ordföranden i svenska kyrkans unga, Maria Wingård, uttryckte hon att ett stort problem för ungas påverkan i kyrkomötet, som hon såg det, var formen. Men varför vill man då skapa en likadan form för unga?! Är det inte bättre att hitta andra former för detta viktiga arbete? Och sist...ska sådant här arbete ske på Kyrkomötesnivå eller bör man arbeta på exempelvis i församlingarna med dessa frågor - det är i kyrkoråd som jag själv har mött störst motstånd och fördomar...

1 kommentar:

Carl Martin Hægermark sa...

Spelar ålder i kyrkomötet någon roll?


http://charlesmhaegermark.blogspot.com/2009/05/spelar-alder-i-kyrkomotet-nagon-roll.html