fredag 26 september 2008

Kyrkostyrelsen

Den första sessionen av Kyrkomötet avslutades med en kort förhandling i plenum. Det som stod på dagordningen var några fyllnadsval. Sånt brukar inte räknas till det allra hetaste, i synnerhet som allt är förberett av en valberedning. Mycket riktigt var det också glest besatt i universitetsaulan - åtskilliga ledamöter hade trotsat reglerna, och åkt hem i förtid.

Bland valen fanns ett som jag tycker är viktigt. Det gällde att välja en ny andre vice ordförande i Kyrkostyrelsen. Kyrkomötet väljer en Kyrkostyrelse för varje mandatperiod. Det är den som leder Svenska kyrkans arbete på nationell nivå, och representerar Svenska kyrkan i många viktiga sammanhang.

I en av de skrivelser som vi behandlat under veckan, "Jämställdheten i Svenska kyrkan", står det bl a: "Jämställdheten mellan kvinnor och män behöver få ett tydligare genomslag, såväl i nomineringarna inför kommande kyrkoval som när val förrättas i början av den nya mandatperioden."

I kyrkostyrelsen är ärkebiskopen ordförande, och dessutom finns två vice ordföranden. En ny sådan skulle nu väljas, att efterträda Thomas Söderberg som blivit biskop i Västerås. Den återstående vice ordföranden är man. Kyrkstyrelsen har alltså hittills letts av tre män. Nu skulle det väl självklart bli ändring på det, när tillfälle gavs, kunde man tro.

Men icke. Valberedningen föreslog ytterligare en man. Ingen reagerade över detta - utom vi i ÖKA. Förklaringen från valberedningen blev, att platsen skulle besättas med någon från Centerpartiet (platserna i Kyrkostyrelsen fördelas nämligen proportionellt mellan de stora nomineringsgrupperna), och Centerpartiet hade utsett - ännu en man!

Bedrövligt! som mina gruppkamrater från Göteborg brukar säga.

8 kommentarer:

Leif Ekstedt sa...

Bedrövligt ja . Men kyrkovalen borde börja med personval från EN lista. Samtliga partier och intressegrupper får nominera.
Församlingar och samfälligheter väljer lokalt . Indirekta val till Stift och kyrkomöte.
Skulle förmodligen bli fler präster
i beslutande organ på de sättet.

Markus Holmberg sa...

I ÖKA tror vi inte på indirekta val. Demokratin blir mycket starkare om man väljer direkt, istället för att ombud ska välja ombud som ska välja... Samlingslistor liknar det man har i enpartistater. Det är också viktigt att som väljare få veta i förväg vad det är man röstar på, och det vid personval är det inte så lätt, i synnerhet om man inte tillhör de kyrkliga innerkretsarna. Väljarna måste kunna lita på att få representanter som står för ett program, inte bara driver sina privata åsikter.

Karin sa...

Markus skriver:
"Det är också viktigt att som väljare få veta i förväg vad det är man röstar på, och det vid personval är det inte så lätt, i synnerhet om man inte tillhör de kyrkliga innerkretsarna. Väljarna måste kunna lita på att få representanter som står för ett program, inte bara driver sina privata åsikter."

Håller helt med.

Leif Ekstedt sa...

Skall jag tyda det så att Svenska Kyrkan egentligen bör vara statens
angelägenhet?
Varför över huvud taget välja representanter som inte har en stark politisk förankring.
Personval går alldeles utmärkt i församlingar och samfälligheter.
För övrigt kunde antalet ledamöter i Kyrkomötet reduceras.
Precis som man reducerar en såd.

Markus Holmberg sa...

Personval har den komplikationen att det är väldigt svårt att få fram information om vad just den personen faktiskt står för och vad vederbörande kommer att driva för uppfattning. Det funkar om det är någon jag känner till och har förtroende för - men vem ska jag rösta på, om det inte finns någon sådan? Därför behövs det "partier" - men självklart ska det inte vara de vanlig allmänpolitiska partierna, utan grupper som bildats därför att de har idéer och uppfattningar - dvs ett program - om sådant som det fattas beslut om i kyrkans olika organ. ÖKA, Öppen kyrka, t ex, som står för en progressiv linje med tydliga ställningstaganden i viktiga frågor.

Karin sa...

Vem blev vald?

Anonym sa...

Det gör mig ledsen att läsa detta: "Mycket riktigt var det också glest besatt i universitetsaulan - åtskilliga ledamöter hade trotsat reglerna, och åkt hem i förtid."

Tänk om jag skulle "skolka" från jobbet?

Jag är besviken!!

Dessutom talet om jämlikhet så väljs ännu en man... SUCK!

/Charlotte Petersson

Anonym sa...

Dalkulla ny vice ordförande i kyrkomötet
Karin Perers (c) från Västerås stift valdes i fredags till ny första vice ordförande i kyrkomötet. Hon efterträder Catharina Månsson som avsagt sig uppdraget och lämnat kyrkomötet helt.